21 C
București
5 mai, 2024

Manifestație la ambasada Rusiei din București. Omagiu pentru Navalnîi, proteste împotriva lui Putin

Publicat la 18 februarie 2024, 14:34

Cu flori, lumânări și fotografii ale lui Navalnîi, participanții au adus un omagiu acestuia și au organizat un protest anti-Putin.

Duminică, un grup de peste 50 de persoane s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei de pe șoseaua Kiseleff din București pentru a comemora viața și moartea disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Românii, solidari cu rușii pro-democrație după moartea lui Navalnîi

Cu flori, lumânări și fotografii ale lui Navalnîi, participanții au adus un omagiu acestuia. Pancartele cu mesajul „

(ucigaș) adresat lui Vladimir Putin au fost, de asemenea, prezente, subliniind acuzațiile aduse liderului rus.

Mesajul puternic al participanților a fost clar: „Nu câștigi alegeri libere omorând opoziția” . Printre cei prezenți se numărau și cetățeni ruși care s-au declarat împotriva regimului lui Putin.

Evenimentul a fost inițiat de europarlamentarul Vlad Gheorghe, marcând o zi de solidaritate și rememorare a lui Aleksei Navalnîi, potrivit

MAE, reacție după moartea lui Aleksei Navalnîi

„ Aleksei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost

cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania .

Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun” , a scris într-un mesaj

Instituția a subliniat că condamnarea sa a fost considerată un act arbitrar și abuziv atât din punct de vedere juridic, cât și politic, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, acordat de Parlamentul European.

Rușii care i-au adus un omagiu lui Aleksei Navalnîi, reținuți

Numeroase persoane au fost reținute după ce au încercat să aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîii, care a decedat într-un lagăr din Siberia. Oamenii îl acuză pe Putin pentru moartea disidentului și cer justiție. Poliția a efectuat arestări multiple și a reținut-o inclusiv pe jurnalista Yulia Petrova, care încerca să transmită live de la manifestații.

Manifestanții au depus flori și în apropierea Kremlinului, locul unde în 2015 a fost asasinat un alt rival al lui Putin,

Proteste au avut loc în marile orașe rusești. La Sankt Petersburg, sute de oameni s-au adunat în apropierea monumentului dedicat deținuților politici pentru a aduce flori și a aprinde lumânări în memoria lui Aleksei Navalnîi. Și în Londra, tinerii ruși au ieșit în stradă, protestând în fața Ambasadei Rusiei.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/ambasada-rusiei-omagiu-navalnii-protest-putin.html

Ultimă oră

Același autor