12.8 C
București
25 aprilie, 2024

Primarul maghiar al unei comune din secuime, amendat pentru discriminarea românilor. Înalta Curte i-a respins apelul

sursa foto: marton laszlo szilard / facebook

Publicat la 17 martie 2023, 19:53

Comuna Ciumani din județul Harghita, editează un ziar local, în limba maghiară, care nu este accesibil și locuitorilor de origine română.

Din acest motiv, primarul din Ciumani a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru discriminarea românilor pe criterii etnice.

Amenda aplicată de

a fost de 2.000 de lei, dar primarul Marton Laszlo Szilard a decis să o conteste la Curtea de Apel București, și mai apoi, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Joi, judecătorii de la

au decis să respingă apelul primarului din Ciumani, amenda aplicată acestuia fiind una perfect legală.

”Respinge recursul formulat de reclamanta Instituţia Primarului Comunei Ciumani împotriva Sentinţei nr. 831 din 27 mai 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul recurentei-reclamante formulată de Fundaţia Szekler Monitor – Monitorul Secuiesc, ca nefondată. Definitivă”, se arată în decizia

Primarul amendat pentru discriminarea românilor

În prima fază, procesul s-a judecat la

, unde primarul din Ciumani a pierdut procesul.

”Publicația „Csomafalvi Hirlap” este editată de Primăria Ciumani și este distribuită gratuit de Primăria Ciumani, sens în care sunt alocate fonduri publice din bugetul public al UAT Ciumani. Totodată, pârâta (comuna Ciumani – n.n.) a arătat că publicația „Csomafalvi Hirlap” nu aparține comunității maghiare din localitate ci aparține unei instituții publice a statului român; orice informație comunicată de către Primăria Ciumani prin intermediul acestei publicații are caracter de informație de interes public pe care reclamantul o comunică exclusiv în limba maghiară”, se arată în sentința Curții de Apel București.

Niciun cuvânt în limba română

Judecătorii au decis că românii din comuna Ciumani sunt

, deoarece ziarul cu pricina nu conține și informații publicate în limba română.

Primarul comunei s-a apărat că el nu este persoană de drept public, și nu are patrimoniu, drept pentru care amenda aplicată lui ca persoană nu poate fi una legală.

”În motivarea acestora, pârâta a arătat că pe fiecare exemplar al publicației „Csomafalvi Hirlap”, la final, pe ultima pagina, stă scris în limba maghiară „Gyergyocsomafalva dnkormanyzatanak ingyenes tâjekoztato kiadvânya” care se traduce în limba română prin „Publicație informativă gratuită a comunei Ciumani”, iar sub această este scris în limba maghiară „Kiadja a Polgârmesteri Hivatal”, care se traduce în limba română prin „Publicat de Primărie”. Așadar, publicația „Csomafalvi Hirlap” aparține Primăriei Ciumani, nu unei organizații a minorității maghiare”, se mai arată în sentință.

Despre acest subiect a scris și dantanasa.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Publicat in categoriile:

Ne puteți urmări pe

sau pe

Revista presei

Romania TV

DC News

Stirile Kanal D

Doctorul Zilei

Rețete și vedete

Evenimentul Istoric

Animal Zoo

Capital Comunicate

EVZ Comunicate

Editura de carte

Sursa: https://evz.ro/primarul-maghiar-al-unei-comune-din-secuime-amendat-pentru-discriminarea-romanilor-inalta-curte-i-a-respins-apelul.html

Ultimă oră

Același autor