13.6 C
București
28 aprilie, 2024

Şeful Termoenergetica anunţă interzicerea centralelor de apartament în Bucureşti. Când va intra decizia în vigoare

Directorul general al Termoenergetica, Adrian Teodorescu, a prezentat clarificări privind utilizarea centralelor de apartament în București, subliniind că politica Uniunii Europene vizează interzicerea acestora în viitorul apropiat.

12 mart. 2024, 19:18

Şeful Termoenergetica anunţă interzicerea centralelor de apartament în Bucureşti. Adrian Teodorescu a explicat că Uniunea Europeană are în plan interzicerea centralelor de apartament în următorii ani, datorită preocupărilor legate de mediu și de eficiența energetică. Acest lucru vine în contextul în care rețeaua de termoficare din București este depășită, iar eficiența sa este pusă sub semnul întrebării.

„Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă. La un moment dat, legislația va ajunge acolo (la interzicerea centralelor – n.r.). Este o chestiune de câțiva ani”, a spus Adrian Teodorescu pentru

Cu toate acestea, directorul general al Termoenergetica a subliniat că, în ciuda vârstei înaintate a sistemului centralizat de încălzire, acesta rămâne cea mai eficientă sursă de încălzire pentru locuințele bucureștenilor. Argumentul său se bazează pe faptul că rețeaua de distribuție a gazului nu ar putea susține racordarea totală a tuturor apartamentelor la aceasta. Adrian Teodorescu a adăugat că centralele de apartament folosesc materii prime poluante și că, în contextul obiectivului UE de a reduce emisiile de carbon, este de așteptat ca utilizarea acestora să fie interzisă complet în viitor.

„Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă. Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550 de mii de apartamente”, a precizat Adrian Teodorescu.

„Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș. Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față. Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant”, a mai spus directorul general al Termoenergetica.

Astfel, în următorii ani, cetățenii din București vor fi nevoiți să renunțe la centralele de apartament în favoarea altor soluții de încălzire mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, în conformitate cu deciziile legislative ale Uniunii Europene.

Sursa: https://www.romaniatv.net/seful-termoenergetica-anunta-interzicerea-centralelor-de-apartament-in-bucuresti-cand-va-intra-decizia-in-vigoare_8189911.html

Ultimă oră

Același autor