19.5 C
București
27 aprilie, 2024

Ioan Cordoș a dus impostura și la Chișinău: a pretins că e doctor habil și profesor universitar la București

20:18, 21 ianuarie 2024

În Republica Moldova pentru a susține o teză de doctorat este nevoie de doi „referenţi oficiali cu titlu ştiinţific, din care cel puţin unul – cu titlul ştiinţific de doctor habilitat sau un doctor în ştiinţe cu titlul de profesor universitar / profesor cercetător”.

Pentru aceștia, instituţia în care funcţionează consiliul abilitat cu dreptul de a organiza susţinerea publică a tezei de doctor depune la Agenția Națională de Asigurare a Calităţii în Educație şi Cercetare un document prevăzut în Anexa 15 la „Regulamentul de funcţionare a consiliilor ştiinţifice specializate şi conferirea titlurilor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice” prin care comunică instituţia de bază în care activează referentul oficial, funcţia deţinută, titlul ştiinţific și domeniul.

În luna decembrie 2023, la Catedra de Chirurgie nr. 4 de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, medicul Toma Alexandru a susținut teza de doctor avându-i ca referenți oficiali pe Cordoș Ioan, „doctor habilitat în științe medicale și profesor universitar la București” și pe Prepeliță Corneliu doctor în științe medicale la Institutul Oncologic Chișinău. Așadar, scriptic, Cordoș asigura condiția necesară prevăzută în Regulament.

În realitate Cordoș nu e nici habil și nici profesor universitar la o instituție din București

În ultimii doi ani am prezentat mai multe articole privindu-l pe doctorul Ioan Cordoș în care am demonstrat că acesta nu are rezidențiat de chirurgie toracică și că a devenit medic primar și ulterior profesor universitar în aceastș specialitate folosind adeverințe false

. Cordoș a condus secția de Chirurgie Toracică de la Institutul Marius Nasta de unde au fost ridicați 9 medici care luau mită, dosarul pornind de la înregistrarea prezentată de ziarul Curentul în luna decembrie 2021 în care doctorul Cordoș înapoia mita văduvei unui pacient decedat imediat după intervenția chirurgicală.

Deși rectorul UMF, Viorel Jinga, a încercat să încalce legea și să-l mențină pe Ioan Cordoș ca profesor universitar și după vârsta de 65 de ani, ziarul Curentul a semnalat că profesorul Cordoș nu era abilitat să conducă doctorate, acesta a fost pensionat iar abuzul în serviciu nu s-a mai comis.

În România titlu de doctor habil s-a acordat până în anul 2013 persoanelor care au dobândit atestatul de abilitare în a conduce doctorate, conform Ordinului MECTS 5.691 din 13 octombrie 2011. Prin urmare doctorul Ioan Cordoș care nu a dobândit niciodată atestatul de abilitare, nici nu a deținut vreodată titlul de doctor habil.

L-am întrebat pe rectorul Viorel Jinga despre situația de la Universitatea de Medicină de la Chișinău și dacă dl. Cordoș reprezintă UMF Carol Davila cu acordul conducerii atunci când semnează în Republica Moldova documente oficiale în calitate de „profesor universitar la București” și ni s-a răspuns că acesta „nu are relații contractuale cu UMF ”Carol Davila” București”.

Am întrebat și la Universitatea de Medicină de la Chișinău unde este dl. Cordoș profesor universitar la București și ce document a prezentat domnia sa pentru a dovedi titlul de „dr. habil” deoarece nu a avut și nu are abilitatea de a conduce doctorate la București, indicând și linkul unde sunt enumerați toți conducătorii de doctorate și unde numele său nu apare

La Chișinău s-a luat la cunoștință că Ioan Cordoș a mințit

Universitatea de Medicină din Chișinău nu a răspuns solicitării noastre însă a modificat pe pagina aferentă lucrării de doctorat pentru medicul Toma Alexandru iar acum Cordoș apare doar ca doctor în științe medicale, fără habil și fără profesor universitar la București.

Cum și celălalt referent oficial este tot simplu doctor în medicină, rezultă că din cauza minciunilor lui Cordoș, lucrarea de doctorat muncită de Toma Alexandru nu mai este conformă cu cerințele autorităților moldovene.

Dar cum lui Cordoș nu i-a păsat că a fost demascat că nu are rezidențiat de toracică, așa nu-i pasă nici acum: el și-a luat banii de la Universitatea de Medicină din Chișinău în conformitate cu art. 153 din regulament, iar Toma să se descurce cu agenția ANACEC care tocmai a aprobat Metodologia de examinare a sesizărilor privind nerespectarea standardelor în cadrul tezelor de doctorat.

Și ca să vedeți cât de mare poate fi nerușinarea doctorului Cordoș, priviți cum este prezentat în cadrul susținerii tezei din decembrie 2023 ca doctor habil și profesor universitar la București România, iar el tace mâlc. Adevărul e că îi merge impostura în România din 1998 încoace, nefiind deranjat de vreun funcționar al statului român. Încă! În Moldova, evident că s-a închis robinetul pentru Cordoș.

Sursa: https://www.curentul.info/dezvaluiri/ioan-cordos-a-dus-impostura-si-la-chisinau-a-pretins-ca-e-doctor-habil-si-profesor-universitar-la-bucuresti/

Ultimă oră

Același autor