17.8 C
București
4 mai, 2024

Alexandru Pânişoară (PER): Sistemul de termoficare al Bucureştiului trebuie descentralizat şi trebuie implementate soluţii verzi

Candidatul ecologist a explicat faptul că sistemul actual de termoficare din București este al doilea cel mai mare din lume după cel de la Moscova.

24 apr. 2024, 15:55

Urbanistul Alexandru Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român, a prezentat o parte esenţială a programului său de guvernare locală: soluţiile pentru sistemul de termoficare. Ecologistul consideră că abordarea de acum cu schimbarea ţevilor nu este o soluţie viabilă şi sustenabilă, singurul efect cuantificabil fiind irosirea fondurilor publice. Pânişoară propune în o schimbare de paradigmă care presupune descentralizarea sistemului de termoficare prin transformarea celor peste o mie de puncte termice din Bucureşti în centrale de cvartal care să fie dotate cu pompe de căldură, alimentate din surse mixte, regenerabile şi din reţea.

„Actualul sistem este desuet şi trebui regândit, schimbarea conductelor nefiind o soluţie vială din cauza ritmului lent generat de costurile şi lucrările propriu – zise. Pur şi simplu, nu putem ţine pasul cu învechirea conductelor. Dacă am ține-o așa, trebuie să înțelegem că nici nu apucăm să ajungem la jumătatea procesului de schimbare și deja o luăm de la capăt, întrucât conductele deja schimbate se vor fi uzat mora. Peste tot acest proces de schimbare a conductelor, trebuie să adăugăm costurile pentru retehnologizarea CET-urilor care sunt vechi de peste 50 de ani și nu la toate mai funcționează toate turbinele. Soluţia este schimbarea paradigmei şi descentralizarea întregului sistem. Astfel, cele 1.027 de punte termice care deservesc utilizatorii casnici trebuie reconverite din puncte de ridicare în centrale termice de cvartal cu soluţii ecologice precum pompe de căldură cu surse de energie mixtă (verzi şi din reţea)”, a declarat urbanistul Alexandru Pânişoară.

Candidatul ecologist a explicat faptul că sistemul actual de termoficare din București este al doilea cel mai mare din lume după cel de la Moscova. Acesta este compus din 4 centrale termice (denumite CET-uri) construite în anii 1970 – 1992, 4.000 km de conductă şi 8 magistrale având 1.000km lungime și 3.000 km de conducte secundare, dar și 1.027 puncte termice de ridicare. Având în vedere complexitatea sistemului şi faptul că este gândit în alte vremuri, pentru o gestiune eficientă şi reducerea costurilor, intervenţia trebuie să fie locală.

„Nu putem merge în secolul XXI cu un sistem sovietic de încălzire, care este clar depăşit şi generează pierderi uriaşe. De aceea, mai bine ne concentrăm doar asupra reţelei secundare care poate fi modernizată mult mai mai rapid şi mai ieftin prin tehnologia CIPP (cured in place pipe). Beneficiile vor fi aproape imediate şi sustenabil, reducându-se inclusiv amprenta de carbon prin scăderea cantităţilor de gaz arse pentru încălzire şi reducând impactul unor avarii. Astal, o posibilă defecţiune nu va mai afecta cartiere întregi, cum se întâmplă acum, ci doar zone izolate. În plus, intervenţiile pentru remedierea situaţiilor se vor face rapid şi cu costuri mici. Aceasta este o viziune şi o soluţie fezabilă şi sustenabilă în locul actualei abordări cronofage şi bugetofage”, a concluzionat urbanistul Pânişoară, candidatul Partidului Ecologist Român pentru Primăria Generală a Capitalei.

Sursa: https://www.romaniatv.net/alexandru-panisoara-per-sistemul-de-termoficare-al-bucurestiului-trebuie-descentralizat-si-trebuie-implementate-solutii-verzi_8265733.html

Ultimă oră

Același autor