3 days în urmă
Un fost ministru al Educației, Mircea Dumitru, este acuzat că a colaborat cu Securitatea comunistă.
La Curtea de Apel București se derulează un proces care ar urma să decidă, în mod irevocabil, dacă fostul ministru a fost colaborator al Securității. Cel mai recent termen al dosarului a fost la data de 26 mai 2023. Obiectul dosarului este “Constatarea calității de lucrător / colaborator al securității”. Dosarul poartă numărul 3511/2/2023. Conform “Portalului instanțelor de judecată”, în acest dosar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) are calitatea de reclamant, iar Dumitru Mircea are calitatea de pârât.
Mircea Dumitru ar fi avut un “dosar de rețea” în perioada comunistă, în perioada în care era student la Facultatea de Istorie – Filosofie a Universității București.
Fostul ministru Mircea Dumitru a negat însă că ar fi avut o asemenea problemă. “Este vorba despre o decizie emisa de CNSAS în anul 2007, o decizie care spune foarte limpede despre mine ca nu am fost agent, colaborator al politiei politice comuniste”, declara Mircea Dumitru. La momentul verificării din anul 2007, Mircea Dumitru era decan al Facultății de Filosofie din București. Apoi, în anul 2016, profesorul Mircea Dumitru a fost numit ministru al Educației și Cercetării. „Domnul ministru nu a avut nicio colaborare cu Securitatea. Domnia sa are din 2007 o adeverinţă de la CNSAS, prin care se adevereşte acest lucru. Mai mult, s-a făcut o analiză a situaţiei domniei sale la momentul în care a existat solicitare de verificare, dar şi la momentul la care avea nevoie de această adeverinţă de necolaborator pentru a se înscrie la candidatura pentru funcţia de prorector”, declara, în acea perioadă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.
Profesorul Mircea Dumitru a pierdut funcția de ministru al Educației în ianuarie 2017.
Urmărește România Liberă pe
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
1 June 2023
În era digitală în care trăim, achiziționarea de mobilă de înaltă calitate și de design rafinat a devenit mai accesibilă ca niciodată. Homemobili.ro se…
Senatoarea indepedendentă Diana Șoșoacă este de părere că inițiativa unor țări UE privind excluderea dreptului de veto, în chestiuni de securitate, ar reprezenta un…
Ministerul Educației arată că majorarea salariilor a fost făcută de aproape 25% , după adoptarea Ordonanței de Urgență, cât a fost cerința profesorilor, însă…