20.7 C
București
4 mai, 2024

Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro

Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de 1,5 miliarde de euro, şi speră să obţină încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an.

Uniunea Europeană a acordat miercuri un nou sprijin financiar Ucrainei, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Autorităţile de la Kiev speră să obţină încă 10 miliarde de euro de la UE în cursul acestui an.

Ministrul ucrainean de Finanţe, Serhyi Marcenko, a declarat că UE, care a oferit Ucrainei până acum 31 de miliarde de euro, a devenit cel mai important donator de fonduri pentru Kiev de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

Statele Unite, care au aprobat un nou pachet de ajutor de miliarde de dolari pentru Ucraina, sunt, de asemenea, un donator important, scrie Reuters.

„Sprijinul internaţional este esenţial pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi pentru a construi o bază pentru creşterea economică”, a declarat Marcenko.

Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar de 37 de miliarde de dolari în acest an şi se bazează în mare măsură pe ajutorul financiar din partea partenerilor săi occidentali pentru a-şi putea finanţa cheltuielile sociale şi umanitare.

Kievul foloseşte cea mai mare parte a veniturilor sale de stat pentru a finanţa eforturile de apărare, în timp ce trupele sale se luptă cu o armată rusă mai mare şi mai bine echipată.

Vicepremierul Iulia Şviridenko a declarat că guvernul aşteaptă aprobarea finală a programului de împrumut al UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, şi speră să primească încă trei tranşe în acest an. Ea a precizat că, în urma aprobării, Kievul va putea primi 1,89 miliarde de euro în iunie şi alte două tranşe în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro fiecare în septembrie şi noiembrie.

Ucraina va trebui însă să implementeze o serie de reforme şi să îndeplinească alţi indicatori ai programului pentru a putea primii banii. Etapele includ măsuri de îmbunătăţire a transparenţei, de combatere a corupţiei, de îmbunătăţire a mediului de afaceri şi de apropiere a legislaţiei ţării de cea a UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/ucraina-a-primit-un-nou-sprijin-financiar-din-partea-ue-in-valoare-de-1-5-miliarde-de-euro-22354693

Ultimă oră

Același autor