15.3 C
București
28 martie, 2024

Șpagă? Primarul Nicușor Dan umilește lunar 500.000 de cetățeni ai capitalei? Și…

Șpagă? Primarul Nicușor Dan umilește lunar 500.000 de cetățeni ai capitalei? Și jurnaliștii România Liberă sunt vizați

Zilnic, treizeci și cinci de mii de oameni, clienți ai Metrorex și estimez că tot atât ai STB, lucrători, chiriași și personal administrativ sunt umiliți începând cu 8 februarie 2023 de către Primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Printre cei 210 mii de cetățeni (media a 20% din totalul zilnic care ajung la stațiile de metrou Piața Unirii 1 și 2 pe o perioadă de 30 de zile) care tranzitează lunar trotuarul Magazinului Unirea – si care se întinde în sectorul 3 al capitalei, sub formă de potcoavă, de la Bulevardul Corneliu Coposu, continuând pe lângă Pasajului Unirea și până pe Bulevardul Unirii, intrarea Mămulari – sunt jurnaliști, editori, agenți sau lucrători administrativi ai trustului care editează ziarul România Liberă. Căci redacția celui mai vechi ziar de opoziție autocratică – România Liberă, se află la etajul cinci al acestui magazin. Probabil, actuala coroană de spini de pe capul primarului Nicușor Dan, fără de care vocea bieților români, tranzitanți ghinioniști ai zonei Pieței Unirii, nu s-ar fi auzit niciodată lăsând în urmă multe picioare, glezne, tocuri de pantof și bărbii fosilizate în misterele deciziei ”bâlbâitului de Dan” de a da un șut în dos proaspetelor frumoase pavele, roșii ”ca focul”, demne de o capitală modernă a secolului 21, montate de Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Și cum de la o asemenea lovitură de picior nu puteau lipsi și flexarea mușchilor (celui aflat la putere), Dan a trimis și Poliția Locală Municipală să amendeze și să sisteze de urgență. Pentru a se asigura astfel, de repunerea ”găurilor și rupturilor” la loc. Evident din dorința primarului de a se conforma cu standardele europene de calitate!

Dar ce se află în spatele acestei decizii, iraționale, nelegale, periculoase și de-a dreptul impertinentă luată de mult contestatul primar al capitalei României, politicianul Nicușor Dan?

Pentru a răspunde la această întrebare cred că este esențial să trecem în revistă circumstanțele acestei decizii. Din datele publicate de

rezultă fără de tăgadă că Primarul Dan l-a amendat pe Primarul Sectorului 3, Negoiță, și i-a cerut acestuia repunerea trotuarului din fața Magazinului UNIREA la starea inițială. Dar ce nu rezultă din datele Hotnews, dar

și ale echipei RL trimisă la fața locului, este că Primarul Dan nu a reparat și nu a intenționat niciodată să repare, nici cu și nici fără Primarul Băluță de la Sectorul 4, adus în povestea asta într-un mod demn de ”bâlbâiala autorităților publice” de care ne-am obișnuit nu numai la nivel local ci și mondial! Ei bine, acum să vă fie lecție de ce ne tot rupem în figuri cerând și susținând implicarea societății civile !

Din vara anului 2022 și până la începutul anului 2023, chiriași dar și reprezentanți ai Magazinului UNIREA au cerut în mod repetat Primăriei Municipiului București să refacă, să repare și să modernizeze pavajul din fața magazinului Unirea. Cererea a rămas un ECOU, spun oamenii. Primarul nu a catadicsit să facă NIMIC, este adevărat că unii cetățeni își amintesc de niște peticele! Oamenii nu s-au lăsat și s-au adresat primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, primarul care colectează taxele ce le revin la plată centrelor comerciale din Sectorul 3 conform legislației fiscale. Primarul Negoiță s-a pus imediat în mișcare! Și de repede și de frumos ce s-a mișcat s-a trezit cu o plângere la DNA (pe surse, viceprimarul Municipiului București numit de PNL – am primit confirmarea că este vorba de Stelian Bujduveanu – s-ar fi plâns la DNA de ilegalitate – voi reveni pe acest subiect) și cu o ditamai amendă de 10.000 lei, executanții pavării fiind ”opriți cu forța” de Poliția Locală a Municipiului București. Vorbim de o pavare a unui trotuar de acces în centrul comercial, care deja era finalizată în proporție de 70 %.

Ce spune legea.

Aflăm chiar de pe site-ul

că în subordinea sa există persoana juridică Administrația Străzilor. Ce face Administrația Străzilor? Nu doar întreține și reabilitează rețeaua stradală dar o și monitorizează ”în vederea funcționării în condiții de siguranță.”

Am identificat deci o primă încălcare a dispozițiilor legale ce îi revin Primărie București a cărui persoană juridică subordonată, Administrația Străzilor o încalcă sistematic și cu bună știință începând cu anul 2022!

Mai departe, contactat de jurnaliștii Hotnews și apoi de România Liberă, Nicușor Dan se rezumă doar a minți poporul cu ”massmedia scrisă” (în loc de televizor). Mai exact, el , ilegalul, acuză de ilegalități un primar de sector că a dorit să pună în siguranță trotuarul (străzile) din împrejurul Magazinului UNIREA. Hotnews nu s-a zbătut să meargă mai departe cu întrebarea corectă – De ce nu ați pus domnule primar pavele noi și sigure așa cum intră în responsabilitatea DVS? Dar RL a făcut-o. Așa a început bâlbăiala transformată într-o și mai mare ilegalitate. Din bâlbâiala domnului Dan transmisă și domnului Negoiță a reieșit că

, băiat frumos, gingaș, executantul

, domnul Băluță, a fost cel ” împuternicit să asigure condițiile de siguranță a sistemului stradal” exact pe ” trotuarul Magazinului UNIREA”!

Ne-am uitat unii la alții și ne-am minunat! Daniel Băluță, un primar de Sector 4, care nu colectează taxe și nu are dreptul să dea autorizații de construcție pentru nicio clădire aflată în locațiile listate aparținând sectorului 3 , este ”împuternicit” de Nicușor Dan să-i facă lucrarea pe care ar fi trebuit să o facă el.

Ne apucăm și căutăm decizia, în baza căreia, Dan l-a amendat și i-a trimis Poliția Locală pe cap lui Negoiță! Nu mare ne-a fost mirarea să constatăm că nu există scris în document nimic legat de rețeaua stradală din fața magazinului Unirea!

Există, în schimb, un document nesemnat și fără dată denumit Hotărâre (Consiliul General al Municipiului Bucuresti). Acest document are o anexă care definește parteneriatul dintre PMB și Primăria Sectorului 4 privind ZONELE conexe și adiacente Pod Planșeu Unirii și Pasajul UNIRII pentru reabilitarea și consolidarea obiectivelor aflate în administrarea Primăriei Municipiului București, anexa fiind semnată în 29 martie 2022. Primarul General face chiar si mențiunea că lucrările ce urmează a fi însărcinate lui Băluță sunt urgente: ”Având în vedere că Piața Unirii și Pasajul Unirii sunt puncte intermodale de transport, care unesc mai multe sectoare ale Capitalei, siguranța rutieră și pietonală a spațiului este deosebit de importantă pentru toți locuitorii Municipiului București și nu numai. În acest sens, s-a constatat faptul că, în anii trecuți Administrația Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii cât și Pod Planșeu Unirii, constatându-se grave probleme structurale, care necesita ample lucrări de consolidare și reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, ce nu poate fi amânat.”

Documentul se găsește pe site-ul PMB, îl puteți citi

De atunci, Primăria Sectorului 4 și Primăria Municipiului București se pregătesc să reabiliteze la Sfântul Așteaptă numai ei știu ce ZONE!

Dacă totuși ne raportăm la document, Pod Planșeu Unirii este cel de pe Dâmbovița (vis-a-vis de Magazinul Unirea) iar Pasajul Unirii și zona pietonală este înțeleasă ca fiind zona Pasajului UNIRII semaforizată. Deci, nicidecum trotuarul gurilor de metrou UNIRII sau de jur împrejurul Magazinului Unirea.

Am căutat și în DEX definiția unei ZONE. Să mă lămuresc mai bine.

ca fiind : ” Întindere delimitată din punct de vedere administrativ și economic-financiar . Porţiune dintr-o întindere, dintr-un ansamblu, dintr-un tot,

pe baza unor caracteristici distinctive, a unor

speciale, a unei destinaţii

Dacă aplicăm definiția limbii române, Primarul Negoiță este singurul îndreptățit să-i acuze de ilegalități pe cei doi primari:

1 pentru că din punct de vedere economic – financiar el este primarul din sectorul 3 în a căror colectare de taxe intră și Centrul Comercial Unirea.

2 el trebuie să fie primarul căruia să i se asigure dreptul de modernizare a accesului în centrul Comercial Unirea Shopping Center – al căror intrări se întind de pe Bulevarul Corneliu Coposu până pe Bulevardul Unirii.

Pavarea trebuie să fie conformă standardelor de siguranță stabilite de legislația publică și cea europeană și să fie adaptate nevoilor secolului 21!

Este important de reamintit, că în cazul de față nu este vorba de Centrul Vechi al Capitalei ci de un trotuar, cale de acces în Magazinul UNIREA și în gurile de metrou și stațiile de autobuze de la Piața Unirii.

ANPC, MAI și Garda de Mediu ar face bine să dea o tură pe la Consiliul General să analizeze ” cum e cu zonele ” despre care face vorbire anexa (referatul de aprobare) a Primăriei Municipiului București cu Nr. 29788/29/03/2022!

Și să-i ardă bine la buzunare pe cei doi parteneri de lucrări urgente de ”reabilitare și consolidare” (PMB + Sector 4) nu de alta dar să ne asigurăm că atunci când domnii se apucă, Google va fi actualizat cu !atenție pericol de dat cu capul , evitând moartea unor cetățeni nevinovați, culmea, aflați pentru vizionare turistică în România.

Este sau nu este șpagă? Este sau nu este tembelism politic?

Rolul jurnalistului este de a specula toate pistele relevante, însă rolul autorităților este de a aplica, imparțial și cu bună credință – Legea!

Pe Negoiță, slavă Domnului, nu l-am salvat de la nicio gafă, și niciun politician român nu a scăpat de condeiul tragerii la răspundere al jurnaliștilor RL. Exact ca atunci când vine vorba despre ce este corect care trebuie recunoscut, susținut și nicidecum vandalizat!

Căci da despre asta este vorba, un primar al capitalei, cu subordonați (Poliția Locală) și parteneri (Primarul Sectorului 4) vandalizează cu bună știință trotuarul gurilor de Metrou Piața Unirii și intrările Magazinului UNIREA, umilind zilnic, din 15 februarie 2023 conform datelor statistice Metrorex, 35.000 de oameni abonați și o redacție a ziarului România Liberă, fanion al luptei împotriva acțiunilor autocratice! Acesta este rezultatul blocării lui Negoiță – Vandalism!

Ținând cont de luptele de culise – care s-au dat pentru controlul și umilirea Ziarului România Liberă dar și de dezvăluirile fără perdea ale RL despre

să ne mirăm că este un alt atac concertat?

Adriana Constantinescu este studentă în anul III LLB (Hons) Drept cu Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România timp de șapte ani iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association și Open Society Foundation. Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit unui amendament admis la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, adoptat luni de Senat,…

Mihai Dimancea a fost un mare baschetbalist care, din păcate, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Mihai s-a născut pe 31…

Procurorii DIICOT, însoțiți de polițiști și de jandarmi, au făcut 23 de percheziții la domiciliile din București ale unor persoane acuzate de trafic de…

Sursa: https://romanialibera.ro/op-ed/spaga-primarul-nicusor-dan-umileste-lunar-500-000-de-cetateni-ai-capitalei-si-jurnalistii-romania-libera-sunt-vizati/

Ultimă oră

Același autor