17.8 C
București
4 mai, 2024

Realitatea din București: o zi cu apă caldă, două nu. Gabriela Firea: ”Am lăsat proiecte de sute de milioane de euro”

În ciuda progreselor tehnologice și a modernizării infrastructurii, lipsa apei calde în București rămâne o problemă stringentă care afectează bucureștenii. Constant zeci, sute sau mii de blocuri nu au apă caldă.

Sursa foto: Gabriela Firea/ Facebook

Două centrale electrice de termoficare (CET) din patru câte sunt în

au fost oprite marți seară, iar aproape jumătate dintre bucureșteni au rămas fără apă caldă. Este una din cele mai mari avarii la sistemul de termoficare din ultimii ani, în condițiile în care primarul general, Nicușor Dan a promis încă din campania electorală din 2020 că rezolva această problemă.

”Jumătate dintre locuitorii Capitalei au motive să-i spună “Mulțumesc” actualului primar general! Se spală cu apă încă lzit ă la ibric! 3.700 de blocuri, cele mai multe în sectorul 6, nu au apă cald ă ! Mai e ş i frig afar ă! Este una dintre cele mai mari avarii din ultimii ani, iar două dintre cele patru CET-uri s-au oprit. Ce face primarul general în acest timp? Ce știe cel mai bine când apare o criză : nimic! E bine, totuș i, c ă se laudă cu kilometri peste kilometri de țevi vechi înlocuite, cu șantiere deschise din banii europeni munciți de noi” , a transmis fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

Un factor important care afectează distribuirea apei calde în București este ritmul încetinit de implementare al investițiilor în modernizarea infrastructurii. Chiar dacă au fost lansate încă de pe vremea Gabrielei Firea, proiectele pentru îmbunătățirea rețelelor de apă nu au fost implementate la timp sau în mod eficient de actualul edil al Bucureștiului.

”Ca să nu mai mintă peste tot că nu am făcut nimic, las aici cifrele reale, verificabile de oricine interesat: Din 2016 până în 2020 s-au modernizat cu bani de la bugetul local 304 km de rețea, dintre care 67 km din rețeaua primară, 237 km din rețeaua secundară. Cu doi ani compania î n insolven ț ă ș i al ț i doi ani cu bugetul primăriei tăiat la jumă tate! ” , a mai spus Gabriela Firea.

La finalul mandatului, în 2020, Gabriela Firea a lăsat la Primăria Generală a Capitalei a lăsat proiecte cu finanțare europeană de 280 de milioane de euro pentru reabilitarea a 200 km de conducte.

Eterna problemă a termofic ării

Primar general, Nicușor Dan, nu are niciun proiect major pe fonduri europene, fie că vorbim de termoficare, transporturi sau proiecte de mediu.

Actualul edil nu a implementat în ultimii 4 ani nicio soluție durabilă pentru a asigura furnizarea adecvată a apei calde către toți bucureștenii.

din București este alcătuită de aproape 1.000 km de conductă magistrală și aproape 3.000 km de conductă secundară.

În perioada 2016-2020, adică în mandatul Gabrielei Firea au fost modernizați peste 300 de km de țevi, dar în același timp s-a lucrat la proiecte pe fonduri europene pentru a moderniza alți aproape 300 km, absolut necesari pentru a rezolva problema apei calde și a căldurii din București. În schimb, în mandatul lui Nicușor Dan s-au modernizat doar 110 km de țeavă.

Material susținut de PSD.

Sursa: https://www.antena3.ro/politica/realitate-bucuresti-fara-apa-calda-gabriela-firea-proiecte-707880.html

Ultimă oră

Același autor