Tot mai mulți români se plâng de prețurile astronomice de la majoritatea produselor și serviciilor. La magazin plătești considerabil mai mult, la fel și la restaurant, pentru vacanțe sau tot felul de activități.
11 mai 2024, 16:25
Chiar și banala cafea pe care o beau mulți români care ies în oraș a devenit un lux. Cu toate că creşterea preţurilor pentru cafea a încetinit în general în Uniunea Europeană, țara noastră se afla printre statele cu cele mai mari scumpiri.
În 15 ţări din UE, preţurile au fost mai mari în martie 2024 decât în martie 2023, conform Eurostat.
Citește și
În țara noastră, prețul a crescut cu aproximativ 7%, în topul scumpirilor fiind întrecută doar de Croaţia, cu o creştere de preţ de 7,4%. În ţări precum Finlanda sau Lituania cafeaua s-a ieftinit, cu mai mult de 15 procente. Și în Danemarca, Cehia și Suedia au crescut prețurile.
Cea mai scumpă cafea e în București. O cafea de tip espresso, la restaurant, costă circa 15 lei. Un cappuccino este, în medie, 20 de lei. Cei care obişnuiesc să cumpere cafea la pachet, to go, plătesc între 8 şi 20 de lei pentru cafea, în funcţie de preferinţe.
Dacă facem un calcul simplu, folosind un preț mediu de 12 lei pentru cafeaua la pachet, cei care cumpără zilnic cafea, de luni până vineri, ajung să cheltuiască 240 de lei pe lună pentru acest obicei.
Conform unui studiu realizat recent, 5 din 10 persoane au spus că beau mai multe cafele pe zi, media fiind de 2,7 cafele.