18.9 C
București
29 aprilie, 2024

Operele de artă trebuie să circule, la expoziții. Ion Andreescu, la Buzău – 150 de ani de impresionism. O nouă conferință „România Inteligentă”

Ion Andreescu, pictor și pedagog născut la București, în 1850, este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului românesc.

A fost profesor de desen la Buzău, începând din anul 1872, mai întâi la Seminarul Episcopal, apoi la Gimnaziul Comunal „Tudor Vladimirescu”, apoi la Școala de Meserii. Astfel a ajuns să picteze foarte mult peisajele buzoiene. Prin inițiativa administrației locale, pictorul s-a întors, în această perioadă, la Buzău, cu ocazia organizării unei expoziții și a altor evenimente importante. În cadrul Conferinţei România Inteligentă „Reîntoarcerea acasă’’ – Marele pictor al Buzăului

și 150 de ani de impresionism, eveniment organizat ieri, de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, împreună cu cotidianul Jurnalul, la Galeriile de Artă din Buzău, s-a discutat despre importanța circulației operelor de artă, astfel încât să devină cunoscute cât mai multor oameni, în țară și în străinătate.

Pictorul Ion Andreescu a trăit doar 32 de ani, dar a lăsat o operă impresionantă – nu mai puțin de 240 de lucrări. În anul 1878, pictorul a plecat de la Buzău la Paris, unde a frecvent cursurile academiei private de artă Académie Julian. A pictat foarte mult la Barbizon, în timpul verii, iar acolo l-a întâlnit și pe marele pictor Nicolae Grigorescu, acesta făcându-i și un celebru portret. De la început, lucrările pictorului Ion Andreescu au avut consistența operei autentice, perfecționându-și tehnica în ultima perioadă a vieții.

Lucrările expuse acum la Galeriile de Artă din Buzău sunt, în mare parte, din arhiva muzeului municipal. Dezbaterea despre pictorul Ion Andreescu și 150 de ani de impresionism (15 aprilie 1874 – 15 aprilie 2024) face parte din seria evenimentelor reunite sub titlul „Reîntoarcerea acasă’’ și a fost moderată de jurnalista Ana Iorga.

Au participat la dezbaterea culturală Constantin Toma, Primarul Municipiului Buzău, dr. Călin-Alexiu Stegerean, Managerul Muzeului Naţional de Artă al României, prof. univ. dr. Petru Lucaci, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof. dr. Valeriu Şuşnea, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Buzău, dr. Mădălina Mirea, Preşedinte fondator al Fundaţiei „Radu Bogdan” și senatorul Lucian Romașcanu.

Cel mai pictat oraș din România

„De 7 ani, lună de lună le prezentăm buzoienilor o mare personalitate. Anul trecut am fost plăcut surprins să aflu că Buzăul este cel mai pictat oraș din România. Această implicare ne-a determinat să sărbătorim 150 de ani de impresionism. Avem și o expoziție foto permanentă, cu 25 de lucrări remarcabile ale lui Ion Andreescu, în Pasajul Unirii, din Buzău. La Galeriile de Artă din Buzău, la etaj, se pot admira 22 de lucrări ale pictorului”, a explicat primarul municipiului Buzău.

Tot ieri, de la ora 12:30, la Galeriile de Artă, la etaj, a avut loc vernisajul Expoziției „Ion Andreescu’’ cu 22 de lucrări originale, din colecția Muzeului Național de Artă al României, expoziție ce va fi deschisă între 15 și 28 aprilie, în fiecare zi, între orele 11:00 și 17:00. la aceeași oră s-a lansat ediția a II-a a albumului „Ion Andreescu’’, de Radu Bogdan, prima ediție fiind lansată în 1969, de Academia Română, după o muncă a autorului de 20 de ani. Ieri, de la ora 14:00, în Pasajul pietonal Unirii din Buzău, s-a deschis expoziția foto permanentă cu opere de Ion Andreescu.

Operele românilor vor fi în marile expoziții

Problema principală pe care au ridicat-o participanții la dezbaterea de ieri a fost faptul că pictorul nu se regăsește în marile muzee ale lumii, ceea ce se întâmplă cu mulți alți artiști români, din cauza legislației de până acum care stabilește foarte multe restricții pentru circulația operelor de artă în afara granițelor.

Noua lege a patrimoniului permite acum scoaterea din țară a obiectelor de artă. „Buzăul nu e doar din când în când, accidental, vizitat de genii. Avem foarte mulți artiști și foarte multe lucruri de valoare. Pentru mine e un privilegiu să fi crescut și să mă întorc de fiecare dată cu bucurie la Buzău. Avem o echipă care se va dedica în totalitate fenomenului cultural. Arta este pentru toți. Noi am avut o propunere legislativă pentru a finanța accesul la cultură prin niște vouchere culturale. Arta costă. Un act artistic nu trebuie să fie gratuit. Există și importante prevederi în noul Cod al patrimoniului, astfel încât să putem exporta și să facem schimburi de lucrări cu marile muzee. Noi le păzim până nu mai știm de ele. Aș vrea să corectăm acest lucru, pentru că va trebui să găsim formula optimă, astfel încât să protejăm ce e de protejat, dar să le putem scoate și din țară”, a explicat senatorul Lucian Romașcanu.

Seria evenimentelor va continua

Valeriu Șușnea a reușit să lanseze și bienala Andreescu la Buzău, aducând în prezent memoria pictorului, prin foarte multe evenimente de înaltă valoare culturală. „Facem eforturi foarte mari pentru a derula parteneriate cu Primăria și am reușit să transformăm Buzăul într-un hub artistic foarte căutat. Derulăm proiectul Bienala Internațională de Artă Contemporană „Ion Andreescu” de 28 de ani. La ultima ediție au fost aproape 400 de lucrări din 40 de țări de pe 3 continente. Mă bucur foarte mult că am reușit să creștem valoric această bienală și să punem Buzăul pe harta locurilor unde se petrec lucruri minunate în domeniul artelor vizuale”, a explicat specialistul.

Acesta gestionează și un proiect numit „Buzău, oraș deschis artei”, pentru promovarea artiștilor care au creat opere legate de acest oraș. Anul acesta, proiectul îl va avea în centru tot pe pictorul Ion Andreescu, subliniind traseele spirituale ale artistului.

Tehnica tactilității, aproape în relief, este specifică pictorului impresionist Ion Andreescu.

Sursa: https://jurnalul.ro/romania-inteligenta/ion-andreescu-pictor-lucrari-expozitii-962312.html

Ultimă oră

Același autor