17.1 C
București
30 aprilie, 2024

Nicușor Dan închiriază WC-uri. O afacere de 4 milioane €, cu furnizorul lui Boc și Coliban

Cu exact două luni înainte de alegerile locale, Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, candidatul „dreptei” pentru un nou mandat, a încheiat un megacontract pe patru ani, pentru închirierea, montarea și întreținerea a nu mai puțin de 188 de toalete automate și toalete ecologice.

Afacerea a fost parafată la un preț final negociat de 3.872.700,6 euro, ceea ce, în medie, înseamnă că fiecare astfel de WC public va scoate din bugetul Capitalei câte 20.360,1 euro. Toaletele sunt puse la dispoziție de compania Comex Rom SRL, cea care a mai încheiat cu Primăria Municipiului București contracte de acest gen, dar care a închiriat, în 2022, Primăriei Municipiului Brașov, condusă de Allen Coliban, 28 de astfel de toalete, cu un preț de… 73.724 de euro bucata. Și Primăria Cluj-Napoca a închiriat toatele de la această firmă, cu 59.803,6 euro bucata.

Administrația condusă de Nicușor Dan lovește, din nou, în plină campanie electorală, cu o nouă achiziție de servicii pentru potențialii alegători. Afacerea a fost pregătită încă din 19 ianuarie 2024, când Primăria Capitalei a lansat, pe SEAP (Serviciul Electronic al Achizițiilor Publice) o licitație deschisă în vederea încheierii unui acord-cadru având ca obiect prestarea de servicii de închiriere, amplasare și întreținere a toaletelor automate racordabile la rețeaua de canalizare și electricitate, dar și pentru închirierea, amplasarea și întreținerea toaletelor mobile în municipiul București.

Este vorba despre un acord-cadru care va fi derulat pentru următorii patru ani, bugetul estimat inițial pus la bătaie, în acest sens, fiind de 15.763,855,72 de lei fără TVA, respectiv de 18.758.988,3 lei cu TVA inclusă, adică 3.828,305 de euro.

Așa cum am arătat mai sus, Municipalitatea a organizat, în vederea atribuirii acestui acord-cadru, o licitație deschisă, la care s-a înscris un singur operator economic și a cărui ofertă a fost declarată admisibilă. Drept pentru care, la data de 4 aprilie 2024, Primăria Municipiului București a atribuit contractul nr. 179/2024 companiei SC Comex Rom SRL, cu sediul în București, la un preț final negociat de 15.761.120 de lei fără TVA, respectiv de 18.755.732,8 lei cu TVA inclusă (3.972.700,6 euro).

188 de WC-uri

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții de servicii, aflăm care sunt cantitățile maxime cu privire la închirierea, amplasarea și întreținerea acestor toalete care fac obiectul contractului proaspăt încheiat. Astfel este vorba despre 20 de toalete automate racordabile la rețeaua de canalizare și electricitate, despre două toalete automate racordabile la rețeaua de canalizare și electricitate, destinate persoanelor cu dizabilități, despre 114

mobile și despre 52 de toalete ecologice mobile pentru persoanele cu dizabilități.

În total, afacerea conduce la închirierea a 188 de astfel de toalete. Un calcul aritmetic simplu arată că pentru fiecare astfel de toaletă, Primăria Capitalei va plăti firmei SC Comex Rom SRL un preț de 99.746,54 de lei cu TVA, adică 20.369,1 euro. Anual, fiecare astfel de toaletă va costa 24.941,2 lei cu TVA (5.090 de euro), iar lunar municipalitatea va plăti pentru fiecare astfel de toaletă câte 2.078,44 de ei cu TVA (424,2 euro).

Unde vor fi instalate

Potrivit documentației citate, aceste servicii de închiriere și de întreținere urmează a fi prestate zilnic. Toaletele automate racordate la rețeaua de canalizare și de electricitate vor avea dimensiunile de gabarit ale cabinei proiectate astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu din căile de circulație, vor fi confecționate din panouri din ciment armat cu fibră de sticlă, ce au posibilitatea deschiderii pentru încăperea destinată spațiului tehnic, iar printre dotări se vor regăsi sisteme GPS pentru transmiterea continuă „a parametrilor de funcționare, racordate la calculatoarele Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului București, în vederea monitorizării numărului de utilizări”.

Toaletele automate racordabile la rețea urmează să fie montate câte una în Parcul Herăstrău, la zona de intrare dinspre Șoseaua Nordului, la intrarea dinspre Pavilionul „H”, în zona Roata Mare, în zona de intrare dinspre Bulevardul Aviatorilor și din zona de intrare dinspre Piața Charles de Gaulle. Patru toalete vor fi montate în Grădina Cișmigiu și câte una în Parcul Carol I, Parcul Izvor, la Complexul Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia și la Grădina Zoologică.

Toaletele ecologice mobile pentru persoanele cu dizabilități vor fi montate șapte în Parcul Herăstrău, cinci în Parcul Tineretului, trei în Parcul Izvol, două în Parcul Circului, una în Parcul Plumbuita, două în Parcul Pantelimon, patru în Parcul A.I. Cuza, la care se adaugă câte una în Parcul Patinoarul Floreasca, Parcul Cișmigiu, Parcul Bordei, la câteva școli, biserici și instituții publice. În ceea ce privește toaletele ecologice mobile, toate vor fi amplasate în parcuri.

Recordurile la tarifele pentru închirierea toaletelor, deținute de Allen Coliban și de Emil Boc

Nu este pentru prima dată când Primăria Capitalei închiriază astfel de toalete de la compania SC Comex Rom SRl. În baza de date a SEAP există patru astfel de contracte, din care celelalte trei anterioare celui în discuție au fost parafate în 11 octombrie 2016, în 3 ianuarie 2022 și în 25 septembrie 2023, în valoare totală de 98.640.210,3 lei cu TVA inclusă. Există, de asemenea, un contract încheiat cu aceeași firmă der către Administrația Grădina Zoologică București, din 21 aprilie 2022, în valoare de 544.264,5 lei cu TVA.

ADP Sectorul 1 a încheiat cu firma în cauză trei contracte în valoare totală de 918.914,4 lei cu TVA, iar Administrația Domeniului Public Sector 2 a parafat tot cu Comes Rom SRL cinci contracte în valoare totală de 13.547.201,6 lei cu TVA. Și ADP Sector 6 a încheiat cu această firmă trei contracte, în valoare totală de 8.323.231,9 lei cu TVA.

SC Comex Rom SRL este prestatorul de astfel de servicii de închiriere toalete și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află Emil Boc. Din 2018 și până în 2023, au fost încheiate trei astfel de contracte, în valoare de 3.318.535,15 lei cu TVA. Un contract a vizat închirierea a patru toalete, în valoare de 62.480 de euro bucata, iar altul a constat în închirierea de toalete cu 59.803,6 euro bucata.

Cele mai scumpe toalete închiriate de la această companie au fost montate, însă, la Brașov. Este vorba despre un contract parafat la 25 octombrie 2022 care a avut valoarea de 10.101.196 de lei cu TVA, pentru 28 de toalete, ceea ce înseamnă un preț de 73.624 de euro pentru fiecare astfel de toaletă.

Potrivit datelor furnizate Registrului Comerțului, SC Comex Co SRL este deținută de Viorica Popovici, în calitate de unic asociat, însă, până în urmă cu câțiva ani, a mai deținut acțiuni la această societate și un anume Andrei Popovici, care ar fi, potrivit presei, un apropiat al omului de afaceri francez Pascal Schaller, cumnatul fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/nicusor-dan-toalete-ecologice-inchiriere-962324.html

Ultimă oră

Același autor