11.8 C
București
5 mai, 2024

Instanța a decis că instituția primarului general nu are ce să caute în procesele persoanei fizice Nicușor Dan, de contestare a amenzilor primite de la ISC

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, este disperat să reușească revizuirea unei hotărâri judecătorești prin care Tribunalul București a decis că nu poate avea calitate procesuală activă, ca instituție, într-un litigiu care privește persoana fizică Nicușor Dan.

Este vorba despre unul dintre zecile de procese pe care Nicușor Dan le-a deschis, pentru a contesta tot atâtea amenzi primite de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Cel puțin una dintre aceste amenzi s-a dovedit, de către ANI, că a fost plătită pentru Nicușor Dan din banii Primăriei Capitalei, iar procesul-verbal de amendă a fost contestat în instanță prin acte întocmite de Direcția Juridică a Primăriei Capitalei. Din acest motiv, ANI a sesizat Parchetul General, pentru a-l cerceta penal pe Nicușor Dan pentru abuz în serviciu.

În luna februarie a anului trecut, Agenția Națională de Integritate l-a dat pe Nicușor Dan pe mâna Parchetului General pentru faptul că acesta a achitat o amendă contravențională primită de la Inspectoratul de Stat în Construcții din fondurile Primăriei Capitalei, cu toate că amenda nu a fost emisă pe numele persoanei juridice primarul general al Municipiului București, ci pe numele persoanei fizice Nicușor Dan.

Mai mult, inspectorii de integritate au sesizat Parchetul și pentru că documentele prin care persoana fizică Nicușor Dan a contestat în instanță procesul-verbal de amendă au fost întocmite și depuse de către Direcția Juridică din Primăria Capitalei, Nicușor Dan semnând aceste documente, distinct, atât ca persoană fizică, cât și ca primar general.

Proces deschis la începutul acestei luni

Situația în care Nicușor Dan se găsește, din acest punct de vedere, pare a fi una disperată pentru candidatul Alianței Dreapta Unită la alegerile pentru Primăria București din 9 iunie 2024, lucru dovedit de faptul că, pe rolul Tribunalului București, există, din 5 aprilie 2024, un nou proces, prin care Nicușor Dan cere revizuirea unei hotărâri definitive pronunțate de Tribunalul București în luna martie a acestui an. Este vorba despre dosarul 11156/3/2024, înregistrat la începutul acestei luni pe rolul Secției a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal, în care Nicușor Dan cere revizuirea hotărâri pronunțate în dosarul 9397/302/2022, în legătură cu o cauză care a privit anularea unui proces-verbal de contravenție.

În acest proces de revizuire, persoana fizică Nicușor Dan are calitatea de revizuent, dar nu este parte activă a procesului. În schimb, are calitatea de revizuent ca parte activă a procesului primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan. Intimatul din acest dosar este Inspectoratul de Stat în Construcții, iar primul termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 13 iunie 2024, la ora 12 și 30 de minute.

Decizia Tribunalului București este definitivă

Concret, persoana „juridică” Nicușor Dan contestă hotărârea definitivă pronunțată de Tribunalul București, la data de 15 martie 2024. Este vorba despre un proces deschis de Nicușor Dan, în 2022, la Judecătoria Sectorului 5, cu privire la contestarea unei amenzi, instanța de fond respingând, atunci, ca neîntemeiată excepția lipsei calității procesuale active a petentului primarul general al Municipiului București, excepție invocată de pârâtul Inspectoratul de Stat în Construcții. În schimb, Judecătoria Sectorului 5 a dispus, în 10 octombrie 2022, să respingă ca neîntemeiată plângerea formulată de Nicușor Dan (persoana fizică) și de Nicușor Dan (persoana juridică).

Ulterior, a fost înregistrat un apel împotriva acestei hotărâri, la Tribunalul București, instanță care, la data de 15 martie 2024, i-a dat lui Nicușor Dan lovitura de grație.

Mai exact, judecătorii au admis apelul incident și au schimbat sentința apelată, în sensul în care a admis excepția lipsei calității procesuale active a primarului general al Municipiului București și, în consecință, a respins plângerea contravențională formulată de instituția primarului general al Municipiului București, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Mai mult, instanța de apel a respins și apelul persoanei fizice Nicușor Dan, depusă în calitate de primar general, ca fiind formulat de o persoană care nu are calitate procesuală activă. Hotărârea Tribunalului București este definitivă.

Dat pe mâna procurorilor

Această decizie a instanței înseamnă că Nicușor Dan nu poate invoca funcția de primar general în litigiile pe care le are cu Inspectoratul de Stat în Construcții și nu poate atrage această calitate oficială în procesele pe care le-a deschis pentru contestarea amenzilor primite pe persoană fizică.

Numai că, ce să vezi, Nicușor Dan a acționat în această manieră în nu mai puțin de 79 de dosare pe care le-a deschis pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 din București și pe rolul Tribunalului București, începând cu anul 2021, până în 2024, inclusiv, toate vizând anularea proceselor verbale de amendă emise pe numele său de către Inspectoratul de Stat în Construcții.

Cererea de revizuire formulată la începutul acestei luni are loc în contextul în care ANI a sesizat deja, de anul trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu indiciile referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunilor de abuz în serviciu și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, deoarece o amendă contravențională aplicată de către Inspectoratul de Stat în Construcții – Inspectoratul Regional de Stat în Construcții București – Ilfov persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de către Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridică din cadrul Primăriei Municipiului București, pentru persoana fizică Nicușor Dan, atât în calitatea particulară a acestuia, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct, pentru ambele calități.

De asemenea, Agenția Națională de Integritate a sesizat și Curtea de Conturi cu privire la achitarea amenzii contravenționale aplicate lui Nicușor Dan, în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Capitalei.

Latura penală a raportului ANI, menținută de Curtea de Apel

În 21 septembrie 2023, Curtea de Apel București a admis, în parte, cererea de anulare a raportului Agenției Naționale de Integritate, la cererea lui Nicușor Dan. Însă, a fost anulată doar latura conflictului de interese administrativ și a incompatibilității descrise de ANI în acest raport.

Instanța a respins, în schimb, cererea de anulare a raportului ANI sub aspectul sesizării parchetului cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, fapte strâns legate de achitarea amenzii din banii Primăriei Capitalei și folosirea instituției pentru a contesta această amendă în instanță.

Nicușor Dan a atacat cu apel și hotărârea Curții de Apel București, iar procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul având termen pe data de 24 septembrie 2024.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/nicusor-dan-litigiu-amenda-contraventionala-963156.html

Ultimă oră

Același autor