14.6 C
București
26 aprilie, 2024

Grevă la STB, traficul în București este paralizat

08:48, 20 ianuarie 2022

Update ora 9.00 : Primarul Capitalei Nicușor Dan a declarat joi, întrebat ce se poate face pentru a opri greva STB, că „nu poți să paralizezi un oraș pentru a cere demiterea directorului STB”. De asemenea, el s-a arătat deschis la dialog cu greviștii de la STB, dar nu cu actualul lider de sindicat.

„Ieri a fost un protest. Nu au existat, în afară de demiterea directorului STB solicitări concrete. Nu poți să paralizezi un oraș pentru a cere demiterea directorului STB.

Sunt deschis la dialog. Nu cu domnul Petrariu. Să-și desemneze niște reprezentanți de dialog și stăm de vorbă”, a spus primarul Capitalei.

Transportul public de suprafață din București este paralizat, joi dimineață, din cauza unui protest spontan al angajaților STB, care cer măriri de salarii și condiții mai bune de muncă. 1450 de autobuze, troleibuze și tramvaie au rămas în depouri și autobaze, iar directorul STB acuză liderii de sindicat că au interese ascunse și amenință cu plângeri penale.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, va susține, joi dimineața, o conferință de presă în legătură cu greva declanșată de angajații Societății de Transport București (STB).

Vasile Petrariu, președintele de sindicat al STB a declarat pentru DIGI24: „Oamenii au discutat și au decis să nu iasă la traseu pentru că revendicările pe care noi le-am solicitat nu au fost soluționate, iar directorul general, așa arogant cum îl știm, nu și-a prezentat demisia pentru că asta era soluția pentru a dezamorsa acest conflict.

Este o întrerupere spontană a lucrului pentru că cei cu care am dialogat, dar am vorbit mai mult singuri pentru că nu ne-au băgat în seama, nu au luat în seama avertismentele pe care noi le facem de două luni de zile, inclusiv în scris. Cetățenii trebuie să știe că principalii vinovați nu suntem noi, ci sunt cei care ne-au adus în situația asta.

Directorul general vine și invocă dialog, invocă că dorește să negocieze noul contract colectiv de muncă, dar omite un singur lucru: chiar el nu a trecut în proiectul de buget absolut nicio creștere de salarii, așa cum își doresc oamenii.

Este imoral și îi incită și deranjează pe oameni faptul că pentru ei, care țin această societate și se scoală la 3 dimineață să iasă pe traseu, pentru ei nu se găsesc bani. Dar pentru șefi, pentru cei din consiliul de administrație se găsesc bani.

Indiferent cine va veni în locul acestui director general vom debloca dialogul și vom demara negocierea noului contract colectiv de muncă.

Directorul general va face presiuni. Văd că a avut și are tupeul să le spună oamenilor să nu iasă pe traseu, dar ieri nu a avut curajul să iasă în față celor 1000 de oameni să spună foarte clar că nu vrea să-și dea demisia”.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/greva-la-stb-traficul-in-bucuresti-este-paralizat/

Ultimă oră

Același autor