13.6 C
București
29 aprilie, 2024

Curcă pierde supremația în Medicina Legală. De la Mina Minovici încoace numai Bucureștiul a condus activitatea

15:47, 24 noiembrie 2023

În România, activitatea instituţiilor de medicină legală este coordonată, din punct de vedere administrativ, de Ministerul Sănătăţii, iar din punct de vedere ştiinţific şi metodologic de Ministerul Sănătăţii şi de Consiliul superior de medicină legală, cu sediul la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti.

Consiliul superior de medicină legală are următoarea componenţă începând cu anul 2000:

a) directorii institutelor de medicină legală;

b) profesorii de medicină legală din ţară;

c) şeful comisiei de specialitate a Colegiului Medicilor din România;

d) 3 medici legişti din diferite servicii de medicină legală judeţene, numiţi prin ordin al ministrului sănătăţii;

e) preşedintele comisiei de specialitate din Ministerul Sănătăţii;

f) un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, numit prin ordin al ministrului sănătăţii;

g) un reprezentant al Ministerului Justiţiei, numit prin ordin al ministrului justiţiei;

h) un reprezentant al Ministerului Public, numit prin ordin al ministrului justiţiei;

i) un reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor, numit prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

Citește și

În data de 21 noiembrie, în ședința Consiliului Superior de Medicină Legală, cei 20 de membri prezenți au decis cu o largă majoritate înlocuirea profesorului de la UMF Carol Davila din București, George Cristian Curcă, directorul INML Mina Minovici, din funcția de Președinte al acestui Consiliu.

Profesorul Curcă a obținut doar 3 voturi

Consiliul și-a ales noul președinte, pe profesoara de medicină legală la UMF Gr.T.Popa Iași și directoare a IML Iași, medicul Diana Bulgaru, astfel fiind create premisele înlocuirii profesorului Curcă și din funcția de Președinte al Comisiei Superioare Medico-legale.

„De la Profesorul Minovici până astăzi este pentru prima dată în istoria medicinei legale din România când conducerea activității este pierdută de IML București”, ne-a declarat profesorul universitar de Medicină Legală Cristian Stan.

Așadar trăim o dublă premieră istorică în cei 130 de ani ai acestei activități esențiale pentru un stat democratic: o femeie vine la conducerea națională a Medicinei Legale și Bucureștiul pierde poziția. Mandatul Dianei Bulgaru este de doi ani.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/curca-pierde-suprematia-in-medicina-legala-de-la-mina-minovici-numai-bucurestiul-a-condus-activitatea/

Ultimă oră

Același autor