12.8 C
București
27 aprilie, 2024

BREAKING NEWS

Rusia închide Consulatul României la Rostov pe Don. Kremlinul încearcă noi intimidări: Diplomația românească, notificată abia după ce știrea a apărut în presă

12.12.2023 09:50

12.12.2023 09:43

Guvernul Rusiei a luat decizia de a anula acordul referitor la funcționarea Consulatului General al României la Rostov pe Don, un anunț care vine în contextul răcirii relațiilor dintre cele două țări în urma evenimentelor din Ucraina.

Agenția oficială de presă TASS a confirmat că premierul rus Mihail Mişustin a semnat ordinul în acest sens, dând curs propunerii făcute de Ministerul rus de Externe.

Conform TASS, Ministerul rus de Externe va notifica oficial partea română cu privire la această hotărâre. Ordinul semnat de premierul rus este bazat pe articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaționale a Federației Ruse, susținând denunțarea acordului dintre guvernele rus și român referitor la deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, încheiat în 2005 prin intermediul unui schimb de note.

Această mișcare a Moscovei survine într-un moment în care relațiile dintre Rusia și România au suferit o răcire semnificativă în urma evenimentelor din Ucraina. Condamnând ferm invazia trupelor ruse în Ucraina, Bucureștiul a adoptat poziții critice față de acțiunile Federației Ruse, ceea ce a determinat reacții din partea autorităților ruse.

În săptămânile anterioare, Ministerul de Externe al României anunțase alăturarea țării noastre la demersurile internaționale menite să expună și să condamne tentativele Rusiei de a interveni în procesele politice și electorale ale statelor democratice.

Această anulare a acordului pentru Consulatul României vine ca un nou pas într-un șir de măsuri adoptate de cele două state, România cerând anterior reducerea personalului diplomatic al Ambasadei Rusiei la București cu 40 de persoane. În replică, MAE rus a emis un avertisment referitor la o posibilă reacție corespunzătoare.

Aceste acțiuni și reacții din partea ambelor țări demonstrează o deteriorare semnificativă a relațiilor bilaterale, marcând un moment tensionat în interacțiunile diplomatice dintre România și Rusia. În timp ce Moscova a luat decizia de a anula acordul privind Consulatul României, se întrevăd noi provocări în ceea ce privește dialogul și relațiile dintre cele două state.

12 dec 2023, 09:36

Sursa: https://www.dcnews.ro/rusia-inchide-consulatul-romaniei-la-rostov-pe-don-kremlinul-incearca-noi-intimidari-diplomatia-romaneasca-notificata-abia-dupa-ce-stirea-a-aparut-in-presa_941427.html

Ultimă oră

Același autor