Sursa foto: pixabay.com
Comisia Europeană presează România să renunțe la pensiile speciale și amenință cu blocarea fondurilor din PNRR. Guvernul de la București are la dispoziție 6 luni pentru a face acest lucru. Autoritățile iau în calcul mai multe opțiuni penru rezolvarea siuației, printre care impozitarea progresivă și creșterea vârstei de pensionare.
Beneficiarii acestor
speciale au plătit contribuții proporțional cu sumele primite, astfel că este dificil să fie reduse.
Pensii speciale
Magistrați: 25.158 de lei
Piloți: 13.000 de lei
Angajați ai Curții de Conturi: 10.150 de lei
Diplomați: 7.000 de lei
Personal auxiliar instanțe: 6.700 de lei
Funcționari parlamentari: 6.140 de lei
Soluțiile luate în calcul de Guvern
Premierul Marcel Ciolacu spune că o variantă analizată este un impozit de 16% la pensiile speciale care depășesc 30.000 de lei pe lună. Se discută și despre creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru magistrați, cu 6 luni pe an, potrivit bugetul.ro.
„Eu cred că și impozitarea progresivă în ceea ce privește veniturile peste o sumă poate să fie o soluție. Nu cred într-o nouă lege țintă doar pentru o categorie… Nu cred că vreodată o să fie declarată constituțională.
Și este și normal. Aici nu vorbim neapărat numai de magistrați. Când faci o lege cu dedicație pentru o singură categorie niciodată nu o să fie declarată constituțională.
Atunci trebuie să avem o cu totul altă abordare, una corectă, exact cum dorește și Comisia Europeană, de echitate socială: dacă ai pensie peste 30.000 de lei, dau un exemplu, normal că te încadrezi într-un alt plafon de impozitare. Nu cred că e o nenorocire de la 10% la 16%”, a prercizat Marcel Ciolacu.
În prezent, magistrații se pot retrage din activitate la 45 de ani.
Măsurile ar putea intra în vigoare în următoarele luni pentru a evita pierderea fondurilor europene.