18.4 C
București
15 mai, 2024

Vești bune din Austria: Partidul Poporului, ÖVP, blocat pe locul al treilea. Nehammer nu va mai fi premier

29.04.2024 10:37

Ultimul sondaj de opinie din Austria confirmă căderea cancelarului Karl Nehammer și a partidului său, a cărui șansă de a conduce guvernul după alegerile din septembrie a scăzut considerabil. Retorica izolaționistă, anti-europeană a cancelarului, cu care noi ne-am confruntat în cazul Schengen, nu a reușit să-i aducă electorat, însă a ridicat extremiștii de la Partidul Libertății, care au ajuns pe primul loc în ceea ce privește intenția de vot.

Partidul Libertății, FPÖ, a reușit să se mențină la 29 de procente, o valoare la care a ajuns în urmă cu un an și jumătate, ceea ce arată că lucrurile nu se mai pot schimba până la alegeri. Analiștii publicației vieneze

consideră că FPÖ și-a recuperat votanții pierduți după eșecul de la alegerile din din 2019, când a scăzut la un nucleu dur de 16,2%, din cauza scandalului Ibiza. Atunci, unul dintre liderii partidului fusese filmat într-un hotel din stațiunea iberică, negociind o mită electorală cu pretinsa nepoată a unui magnat rus.

Chiar dacă ar câștiga alegerile, extremiștilor din FPÖ le-ar fi dificil să alcătuiască o majoritate parlamentară. Socialiștii exclud orice colaborare cu dreapta extremă, iar PPE a cerut membrilor săi, la Congresul de la București, să nu colaboreze cu extremiștii. În plus, liderul FPÖ nu este prea popular, aflându-se la 6 procente în urma partidului, ca încredere, ceea ce îi reduce șansele de a prelua șefia guvernului.

Cel mai probabil, ar putea fi un guvern de coaliție, între partidele aflate pe locurile doi și trei. Socialiștii, SPÖ , au 23 de procente în ultimul sondaj, iar acest nivel este stabil de când conducerea partidului a fost preluată de Andreas Babler, în primăvara anului trecut.

ÖVP, partidul cancelarului Nehammer, ajunge doar la 20% datorită valorilor slabe de încredere (în datele brute pentru întrebarea de duminică, doar unsprezece procente votează pentru Partidul Popular), actualul Karl Nehammer poate menține cu greu prima poziție cu 17% în întrebarea despre cancelar.

Sociologii din Austria avertizează avertizează împotriva supraestimării, spunând că liderii celor trei partide principale sunt foarte aproape unul de celălalt – niciunul dintre ei neavând o cotă remarcabilă de încredere. Totuși, cele mai mari șanse de a conduce noul guvern, din toamnă, le au socialiștii, ceea ce reprezintă o veste bună, SPÖ declarând ferm că sprijină aderarea completă la Schengen a României.

Neos ajung pe locul patru în proiecții cu zece procente – șapte procente ar dori să își vadă candidatul principal, Beate Meinl-Reisinger, în poziția de cancelar.

Rezultatul Verzilor este de nouă procente, ceea ce îi aduce pe locul al patrulea, dar pot participa într-o coaliție de guvernare. Ecologiștii susțin, de asemenea, aderarea României la spațiul Schengen.

29 apr 2024, 10:37

Sursa: https://www.dcnews.ro/vesti-bune-din-austria-partidul-poporului-vp-blocat-pe-locul-al-treilea-nehammer-nu-va-mai-fi-premier_957501.html

Ultimă oră

Același autor