12.7 C
București
29 aprilie, 2024

Universitatea din Bucureşti obţine o finanţare de 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană

14:43, 13 septembrie 2023

Competiţia a avut o rată de succes de numai 15%, UB fiind singura instituţie de învăţământ din România care a obţinut finanţare

Bucureşti, 13 septembrie 2023. Universitatea din Bucureşti (UB) a câştigat o finanţare în valoare de 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru proiectul avataResponsibility al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) din cadrul Facultăţii de Filosofie.

Finanţarea este oferită pentru 60 de luni, în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2028, de Consiliul European de Cercetare (European Research Council – ERC), prin programul HORIZON-ERC, în urma unei competiţii cu o rată de succes de 15%.

Proiectul câştigător, Avatar agency. Moral responsibility at the intersection of individual, collective, and artificial social entities in emergent avatar communities (avataResponsibility), explorează influenţa utilizării avatarurilor care integrează sisteme de inteligenţă artificială asupra comportamentului şi practicilor morale.

„Cele mai promiţătoare avataruri sunt cele digitale, augmentate şi robotice, cu potenţiale utilizări în realitatea fizică, virtuală şi augmentată. Toate aceste medii vor deveni convergente odată cu expansiunea metaversurilor, a lumilor virtuale imersive bazate pe simulare şi/sau augmentare a experienţei şi a infrastructurii Internet of Things (IoT). Tot mai mulţi experţi estimează că separarea tradiţională dintre spaţiul fizic, virtual şi augmentat se va estompa progresiv. Utilizarea avatarurilor digitale, augmentate şi robotice va deveni tot mai comună în activitatea cotidiană, fie că avem în vedere profesii şi socializare, sau educaţie şi medicină”, se arată în descrierea proiectului.

„avataResponsibility evaluează în ce măsură utilizarea avatarurilor va amplifica sau diminua responsabilitatea morală individuală şi colectivă, cu implicaţii la nivelul politicilor publice. Cercetarea exploratorie urmăreşte întrebări precum: ‘Suntem mai mult sau mai puţin responsabili moral atunci când acţionăm prin intermediul avatarurilor?’ sau ‘Ce criterii etice putem aplica pentru evaluarea efectelor produse de avataruri dotate cu inteligenţă artificială’ „, mai notează membrii echipei de cercetare.

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unui cadru normativ de atribuire a responsabilităţii morale, care ţine seama de interacţiunea dintre oameni, organizaţii şi sisteme de inteligenţă artificială în comunităţi avatar emergente.

Echipa proiectului este coordonată de lect. univ. dr. Mihaela Constantinescu, cadru didactic al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) şi are în compunere atât cercetători seniori, Constantin Vică (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB), Emilian Mihailov (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB), Mihnea Dobre (Secţiunea de Ştiinţe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universităţii din Bucureşti, cât şi tineri cercetători, Cristina Voinea (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB), Radu Uszkai (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB şi Academia de Studii Economice), Anda Zahiu (CCEA, Facultatea de Filosofie a UB)

„Se spune că acolo unde este voinţă, este şi o cale, iar faptul că o echipă de filosofi români a reuşit să câştige finanţarea în competiţia ERC Starting Grant dovedeşte acest lucru. Nu a fost uşor să găsim calea potrivită pentru a scrie aplicaţia câştigătoare. O parte din succes se datorează faptului că am fost deschişi să colaborăm atât cu colegi din cadrul Universităţii din Bucureşti, cât şi din Oxford, Basel şi Rotterdam”, a remarcat lect. univ. dr. Mihaela Constantinescu.

Proiectul avataResponsibility continuă şi extinde agenda de cercetare a proiectului Responsabilitate morală colectivă: de la organizaţii la sisteme artificiale. O reevaluare a cadrului aristotelic (CoMoRe), derulat în perioada 2020-2022 şi finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării în cadrul competiţiei de proiecte pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE).

Sursa: https://www.curentul.info/educatie/universitatea-din-bucuresti-obtine-o-finantare-de-15-milioane-de-euro-de-la-comisia-europeana/

Ultimă oră

Același autor