11.9 C
București
17 mai, 2024

Ultimele cuvinte ale părintelui Dumitru Stăniloaie: „Scoate-ne de aici, Doamne!”

Sursa foto: antena3CNN

„Cel mai frumos şi mai convingător discurs despre dragoste este îmbrăţişarea”, spunea părintele Dumitru Stăniloae.

Părintele Dumiru Stăniloaie a fost traducătorul Filocaliei și cel mai mare teolog al secolului XX.

Esteun simbol al rezistenței prin credință și este propus spre canonizare. Profesor de teologie, filosof, ziarist și traducător, părintele Dumitru Stăniloae a fost una dintre personalitățile marcante ale Ortodoxiei.

„Promovarea operei părintelui Dumitru Stăniloae înseamnă un exercițiu teologic și duhovnicesc care aduce roade. În mod cert din punct de vedere teologic, cea mai strălucitoare este personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae.

Închis de securitatea comunistă

Solida cultură teologică și de misiune socială și le-a pus în valoare la Telegraful Român și revista Gândirea. In 1958, când comuniștii au început un nou val de arestări, părintele Dumitru Stăniloae a fost închis timp de 5 ani pentru predicile și ideile sale teologice.

„Părintele Dumitru Stăniloae este ridicat de securitate. Sunt anchetate manuscrisele părintelui si a rămas celebră zicala Securității: cât de mult a putut să scrie acest om! O parte din ele au fost recuperate însă unele obiecte nu s-au mai întors.

Din detenția regimului totalitar ateu a mers să lucreze la Mănăstirea Antim din București unde scria nenumărate articole pe care o perioadă îndelungată le-a semnat cu pseudonim. Ulterior, a fost recuperat ca și cadru didactic în facultatea de Teologie Ortoxoxă, acolo unde se cuvenea să fie și unde a luminat nenumărate minți ale teologilor și slujitorilor bisericii noastre”, spune Sorin Vasile Tăncău, paroh la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi.

După ieșirea din închisoare, părintele a lucrat vreme de 45 de ani la cea mai importantă parte a operei sale teologice: traducerea lucrării Filocalia. În viziunea duhovnicului, Filocalia se adresează tuturor. Un manual de credință care a schimbat viața celor care au citit-o.

În preajma părintelui Stăniloae se adunau oameni marcanți ai acelor vremuri însă nici credincioșii de rând nu erau nesocotiți.

„Nenumărați oameni spun că după Sfânta Liturghie obișnuia să aibă invitați la masă dintre credincioșii bisericii. Avea niște fotolii albe și din mărturia părintelui care l-a cunoscut, un ierarh al bisericii noastre care venea des aici și care a trecut la Domnul, scaunele erau doar pentru invitați, a povestit Sorin Vasile Tăncău.

Părintele Dumitru Stăniloae a trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani, vorbind cu sfinții. Unica sa fiică, Lidia Stăniloae, a relatat ultimele cuvinte rostite de acesta. „Să ieșim de aici, să ieșim de aici, să ieșim de aici. Scoate-ne de aici, Doamne!”, transmite

Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/ultimele-cuvinte-parintele-dumitru-staniloaie-963702.html

Ultimă oră

Același autor