5 C
București
24 decembrie, 2024

Tragedia Colectiv, folosită ca temă de campanie. Achitat definitiv de instanță, Piedone este culpabilizat public de președintele PNL

Campania electorală prezidențială atinge apogeul atunci când este vorba despre atacurile dintre candidați. Unul dintre aceste atacuri vine chiar din partea liderului PNL, Nicolae Ciucă, acesta încercând să-l pună în dificultate pe rivalul său, Marcel Ciolacu, reușind să facă o gafă de proporții. Tema de atac de campanie a avut în centru tragedia de la clubul Colectiv, din octombrie 2015, Ciucă reproșându-i candidatului PSD că a pus pe listele pentru parlamentare doi oameni despre care sugerează că planează acuzații cu acel nefericit eveniment. Unul dintre cei vizați este Cristian Popescu Piedone, pe care Ciucă l-a numit „Colectiv Piedone”. Reamintim că fostul edil al Sectorului 4 a fost achitat definitiv în acest caz de către ÎCCJ, după ce a stat, nevinovat, în spatele gratiilor timp de un an. Controversata declarație a liderului PNL l-a determinat pe Cristian Popescu Piedone să aibă o reacție furibundă.

În timpul dezbaterii candidaților de la alegerile prezidențiale de la Antena 3 CNN, Marcel Ciolacu a primit din partea contracandidatului său Nicolae Ciucă o întrebare mai mult decât controversată. „Știu că orice v-aș întreba, mă veți minți. Cum credeți că se simt părinții și rudele celor de la Colectiv când văd pe listele PSD pe premierul Colectiv Ponta și pe primarul Colectiv Piedone?”. În replică, Marcel Ciolacu i-a atras atenția liderului

că „Victor Ponta a plătit politic pentru că nu a avut o implicare directă la ceea ce s-a întâmplat la Colectiv şi ştim cu toţii. Domnul

are o decizie a instanţei pe care eu nu mi-am permis să o comentez”.

Reacția lui Cristian Popescu Piedone nu a întârziat să apară. Într-o postare dură făcută pe contul său de socializare, acesta îl numește pe Nicolae Ciucă „general de mucava cu 18.000 de lei pensie lunară” și „păpușă de circ, manevrată de Iohannis între vacanțe și avioane”.

„Mă acuzi de nenorocirea de la Colectiv? Ești și justițiar, ca stăpânul tău plimbăreț, acum? Pentru Colectiv, am făcut nevinovat pușcărie dictată de stăpânul tău arogant!”, a adăugat Cristian Popescu Piedone. Acesta deschide listele PSD pentru Senat la Giurgiu, în timp ce Victor Ponta deschide listele PSD pentru Camera Deputaților la Dâmbovița.

Fapta nu este prevăzută de legea penală

Reamintim că, în 21 iulie 2023, Cristian Popescu Piedone, acuzat de procurorii lui Kovesi de abuz în serviciu pentru că a emis autorizația de funcționare a Clubului Colectiv, a fost achitat definitiv și eliberat din penitenciar, după ce a fost condamnat, fără temei, la patru ani de închisoare.

Judecătorii au constatat că fapta pentru care a fost trimis în judecată și, uluitor, condamnat de două instanțe, nu este prevăzută de legea penală. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, atunci, recursul în casație formulat de fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, împotriva deciziei penale prin care, în 12 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe acesta la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare în celebrul dosar „Colectiv”, dosar instrumentat cu mult zgomot de Direcția Națională Anticorupție.

Conform minutei soluției pronunțate de ÎCCJ, instanța a casat, în parte, decizia penală 566/A din 2022 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală în dosarul 17008/3/2016, numai în ceea ce privește soluția de condamnare a lui Cristian Victor Popescu Piedone. De asemenea, judecătorii au desființat, în aceleași limite, și Sentința Penală 1897 din 16 decembrie 2019, prin care Popescu Piedone a fost condamnat, la fond, de către Tribunalul București, la… 8 ani și 6 luni de închisoare. Astfel, în rejudecare, Înalta Curte a dispus achitarea lui Cristian Victor Popescu Piedone pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și a anulat toate formele de executare emise în baza sentinței penale 1896 din 16 decembrie 2016, a Tribunalului București, dispunând totodată punerea în libertate a acestuia.

Premiul pentru condamnarea unui nevinovat: 9 ani la CCR

Cristian Popescu Piedone a fost urmărit penal, trimis în judecată și, inițial, condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală din România. Însă nu este singurul caz din România care a intrat în malaxorul sistemului.

În mod incredibil, președintele PNL, Nicolae Ciucă, folosește tragedia de la Colectiv în campania sa prezidențială, condamnând la nivel public o persoană care a fost declarată, definitiv, nevinovată de instanța de judecată. Cu opt ani în urmă, actualul președinte al României, Klaus Iohannis, a răsplătit cu un post de judecător la Curtea Constituțională un magistrat care a băgat, de asemenea, nevinovat la pușcărie un primar, acesta din urmă fiind, ulterior, achitat definitiv, într-o cale extraordinară de atac și după o decizie a CEDO. Este vorba despre edilul reales al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, pe care, în 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv. Anterior, în 2016, CEDO a constatat că Gutău nu a avut parte, în România, de un proces echitabil la ÎCCJ, unde, în recurs, a primit o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Mircia Gutău a fost achitat, înainte de acel verdict, și la fond, și la apel, iar completul de recurs a fost condus de Livia Stanciu. Judecătorii, în calea extraordinară de atac, au constatat că faptele de luare de mită pentru care Mircia Gutău a fost trimis la pușcărie de Livia Stanciu nu există. Primarul a stat nevinovat după gratii timp de doi ani. În 2016, Livia Stanciu a fost numită de Klaus Iohannis, pentru un mandat de 9 ani, la Curtea Constituțională.

„Dosariada” din perioada Binomului a lovit și primarii PNL. Linșați mediatic, achitați definitiv

Există, însă, cazuri la fel de emblematice și din interiorul Partidului Național Liberal de politicieni, unii chiar de vârf, care au făcut abuzul unor anchete abuzive din partea procurorilor și care, după ani de procese prin instanțe, au fost declarați nevinovați. Nu înainte ca imaginea lor să fie făcută țăndări.

Un exemplu în acest sens este cel al lui Vasile Blaga, trimis în judecată de DNA Ploiești, achitat definitiv. De asemenea, primarul reales al Brașovului, George Scripcaru, a fost trimis în judecată de către DNA în patru dosare penale, fiind, în cele din urmă, achitat în toate.

Un alt edil liberal, Eugen Furdui, de la Roșia Montană, a fost achitat definitiv chiar în primăvara acestui an, după ce a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. De asemenea, este și cazul fostului primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul DNA Ploiești în care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Chiar un fost ministru liberal de Interne, Cristian David, arestat la cererea procurorilor, a fost achitat în 2019, după ce DNA l-a pus sub acuzare că ar fi luat mită 500.000 de euro. Iar prima instanță l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/colectiv-campanie-piedone-pnl-980213.html

Ultimă oră

Același autor