17.1 C
București
24 octombrie, 2024

Toni Greblă dă asigurări că alegerile prezidenţiale vor fi bine organizate: „Ce aţi văzut la locale cu membrii birourilor electorale dormind pe sacii cu buletine de vot nu se va întâmpla”

astăzi, 14:28

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a dat asigurări că alegerile prezidenţiale vor fi bine organizate şi că ceea ce s-a întâmplat în unele locuri la alegerile locale, cu membrii birourilor electorale dormind pe saci şi în afara clădirii unde urmau să depună materialele cu rezultatul votului, nu se va întâmpla.

„Alegerile locale sunt cel mai dificil de organizat, din punct de vedere tehnic, alegerile prezidenţiale sunt mult mai simplu de organizat şi cu siguranţă ceea ce aţi văzut dumneavoastră la Sectorul 1 (n. red. al Capitalei) şi în alte câteva locaţii din această ţară, cu membrii birourilor, secţiilor de votare care dormeau pe saci şi în exteriorul clădirii în care trebuiau să depună rezultatele şi materialele rezultate în urma votului, nu se va întâmpla”, a declarat Greblă, joi, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele AEP a spus că săptămâna trecută a făcut o analiză a sediilor în care preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor trebui să ducă procesele-verbale de consemnare a rezultatului alegerilor şi materialele rezultate în urma alegerilor şi că toate sunt corespunzătoare din orice punct de vedere.

14 noiembrie – Maratonul Agriculturii

„Toate corespund din toate punctele de vedere. Au toate utilităţile, inclusiv căldură, au spaţii suficiente ca să nu mai asistăm la aceste lucruri. E o excepţie la sectoarele 1 şi 2, unde urmează să fie validaţi noii primari aleşi. Am zis că această discuţie o purtăm cu primarii nou aleşi care, în principal, ei au obligaţia să asigure sedii, spaţii corespunzătoare pentru ca activitatea de validare a rezultatelor alegerilor şi de depunerea materialelor rezultate în urma alegerilor să se desfăşoare în condiţii civilizate”, a spus Greblă.

Validarea rezultatelor la prezidenţiale, „relativ mai simplă”

Şeful AEP a menţionat că pentru alegerile pentru preşedintele României validarea rezultatelor este „relativ mai simplă”.

”Se face într-un timp foarte scurt, astfel încât eu cred că până la sfârşitul zilei de luni, 25 noiembrie, vom avea rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale, iar noi încercăm cu Biroul Electoral Central ca în dimineaţa de 25 noiembrie să dăm primele rezultate parţiale, oficiale. Şi rezultatele oficiale, parţiale, cred că vor fi consistente, adică peste 30% din numărul buletinelor de vot valabil exprimate să fie validate şi să avem, deci, rezultatul parţial, oficial. Neoficial, aţi văzut că ele apar mai repede, dar noi trebuie să dăm numai acele rezultate care sunt validate de birourile electorale de circunscripţie judeţeană, respectiv a sectoarelor municipiului Bucureşti”, a mai spus Toni Greblă.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc în 24 noiembrie, iar turul al doilea în 8 decembrie. Au fost validate candidaturile a 14 pretendenţi la fotoliul de Preşedinte al României, iar Biroul Electoral Central a publicat recent macheta buletinului de vot.

Sursa: https://www.news.ro/social/toni-grebla-da-asigurari-ca-alegerile-prezidentiale-vor-fi-bine-organizate-ce-ati-vazut-la-locale-cu-membrii-birourilor-electorale-dormind-pe-sacii-cu-buletine-de-vot-nu-se-va-intampla-1922402824572024101421812868

Ultimă oră

Același autor