34.8 C
București
20 iunie, 2024

Thriller hitchcock-ian în spectacolul „Funia”, din 30 aprilie, la ARCUB

Spectacolul de teatru „Funia”, în regia lui Matei Lucaci-Grünberg se joacă duminică, 30 aprilie, de la ora 19.00, pe scena de la Sala Mare ARCUB. Un spectacol de teatru cu mult suspans, cu crimă, cu un strop de umor și cu parfum de epocă, „Funia” este o adaptare după filmul realizat în 1948 de Alfred Hitchcock şi a fost prezentat, după premiera din 2022, la Săptămâna Comediei din Braşov.

Din distribuția spectacolului, fac parte nume ale noii generaţii de artişti , de la actorul şi regizorul de teatru şi film Andrei Huțuleac , la tânărul actor Iosif Paştina , cunoscut publicului larg pentru rolul său din filmul „Moromeţii 2” , Ştefan Huluba, Sever Bârzan sau actriţa Teodora Dincă , cărora li se alătură nume consacrate ale teatrului şi cinematografiei româneşti , precum Alexandru Papadopol şi Vitalie Bichir .

„ Mergeţi să vedeţi Funia […], unul dintre puţinele thrillere din oferta teatrală bucureşteană. Mergeti pentru Andrei Huţuleac, pentru Iosif Paştina, pentru Vitalie Bichir, pentru Matei Lucaci-Grünberg, dar mergeţi mai ales pentru… Hitchcock. Atmosfera specifică acestuia se simte pe tot parcursul spectacolului. ” Lateatru.eu

Leopold și Camil sunt doi tineri intelectuali, care locuiesc împreună într-un apartament burghez în perioada interbelică din București. Epoca este foarte importantă prin prezența unui fanatism politic, ideologic, chiar și filosofic. Cei doi se consideră superiori din punct de vedere intelectual prietenului lor David, pe care hotărăsc să-l omoare prin strangularea cu o funie. Cu mult cinism, depozitează cadavrul într-un cufăr vechi. Acesta va trona în mijlocul casei pe tot parcursul unei petreceri la care este invitat până și tatăl victimei.

„ Adaptarea, care n-a fost doar traducere, ci translatarea personajelor în Bucureștiul interbelic, cu nume, apucături fine și filozofeală, a fost minunată .”

Dramaturg, regizor de teatru şi film, Matei Lucaci-Grünberg face parte din tânăra generaţie de creatori. Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – secția Regie (promoția 2011, clasa Laurențiu Damian), regizează și (uneori) scrie texte atât în mediul independent cât și în teatrul de stat. Alături de trupa de teatru înfiinţată de el, Jamais-Vu , a realizat spectacole experimentale şi de improvizaţie. Primul spectacol al companiei – „Paravan. Două telefoane” a fost premiat în cadrul Galei HOP . În București, la TNB, se joacă „ Noaptea lui Helver” de Ingmar Villquist, iar cea mai recentă premieră a tânărului regizor este „ Uzina Artiștilor” la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău.

DUMINICĂ, 30 APRILIE, ORA 19.00

După Alfred Hitchcock

Cu: Andrei Huțuleac (într-un rol de antagonist, „într-un fel”), Iosif Paștina (într-un rol de antagonist, în „alt fel”), Alexandru Papadopol (într-un rol de profunzime), Vitalie Bichir (într-un rol candid), Ștefan Huluba (într-un rol de travesti), Teodora Dincă (într-un rol feminin), Sever Bârzan (într-un rol de îndrăgostit), Alexandru Mănăilă (într-un rol greu de descris).

Regia: Matei Lucaci Grünberg

Scenografia şi costumele: Ariana Miron-Presan

Muzica: Sever Bârzan

Durata: 1h 42’ (fără pauză)

Producător: Asociaţia Culturală Jamais-Vu

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/teatru/thriller-hitchcock-ian-in-spectacolul-funia-din-30-aprilie-la-arcub-929015.html

Ultimă oră

Același autor