18.9 C
București
29 aprilie, 2024

Surse: PSD și PNL așteaptă ca doctorul Cîrstoiu să se retragă singur. Ciolacu: ”Electoratul nostru nu are o problemă cu Piedone”

Liderii Coaliției așteaptă ca medicul Cîrstoiu să se retragă singur din campania pentru alegerile din București, înainte de ziua de luni, când, așa cum au susținut la întrebările puse de presă, ar trebui să i se depună oficial candidatura. Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că luni,

, cei care au avansat varianta înlocuirii lui Cîrstoiu au fost liderii PSD. Potrivit surselor citate, Marcel Ciolacu le-ar fi spus liberalilor că ”electoratul PSD nu are o problemă cu Piedone”.

Liberalii s-au opus categoric acestei variante, în acest moment solicitându-i-se lui Cîrstoiu să organizeze o conferință de presă în care să răspundă la toate întrebările ridicate de activitatea sa de medic. Însă, la vârful Coaliției PSD PNL se vorbește despre faptul că Cîrstoiu va fi convins să își anunțe singur retragerea, ”din motive personale”, înainte de ziua de luni, când ar trebui ca, împreună cu Ciucă și Ciolacu, să își depună oficial candidatura.

Toți liderii Coaliției consultați de Digi24.ro susțin că cel mai probabil Piedone va fi candidatul independent susținut explicit de PSD pentru Primăria Capitalei, și că liberalii vor accepta, tacit, pentru ca Alianța să nu se rupă înainte de alegeri, iar în subteran să îl susțină pe Nicușor Dan, candidatul Dreptei.

O altă variantă ar fi ca medicul Cîrstoiu să rămână oficial candidatul PSD PNL, dar PSD să îl susțină neoficial pe Piedone, și după alegeri social-democrații să arunce vina înfrângerii de la București în spatele liberalilor.

A treia variantă este ca, în cazul în care PSD merge clar pe mâna lui Piedone, PNL să îl susțină pe Sebastian Burduja, dar în această variantă Alianța se va rupe oficial.

Liberalii se declară din nou puși la zid de partenerii de la PSD, susținând că în niciun caz nu pot să anunțe că îl susțin pe Piedone sau să își îndemne electoratul să îl voteze. Acest lucru i-ar costa nu doar voturile din București ci și din orașele mari din țară, unde PNL are un electorat consistent și educat și care ar taxa o astfel de decizie politică luată de partid.

Nicolae Ciucă a declarat marți că PNL a agreat cu PSD să susțină un candidat care să fie candidatul comun al Coaliției de guvernare, iar Piedone ”nu este membru PSD sau PNL, deci nu-l putem susține”.

Ciucă a spus că liderii Coaliției i-au solicitat medicului Cîrstoiu să susțină o conferință de presă în care să lămurească acuzațiile care i-au fost aduse în legătură cu activitatea la Spitalul Universitar, unde Corpul de Control al Guvernului ar fi găsit o serie de nereguli, precum și cu activitatea prestată la clinica sa personală.

”Pentru acest moment vă pot spune că el este determinat să continue, cât am putut și cât pot eu să înțeleg din cât l-am cunoscut, motiv pentru care consider că, odată ce vom avea clarificările finalizate va fi o direcție pe care ne-o vom asuma cu el”, a spus Ciucă.

Președintele PNL a admis însă că varianta Cîrstoiu este ”în momentul de față”, și nu a exclus și alte variante: ”În momentul de față avem o singură variantă, dacă vom avea nevoie să aplicăm varianta B sau C o vom face la vremea respectivă”.

Întrebat dacă se va reveni la variantele Firea sau Burduja pentru Primăria Capitalei, președintele PNL a spus că ”în momentul în care vom ajunge la acea situație vom lua decizia împreună cu partenerii pentru că am pornit la drum împreună și mergem pe el cu un candidat agreat”.

Sursa: https://www.digi24.ro/alegeri-locale-2024/surse-coalitia-asteapta-ca-doctorul-cirstoiu-sa-se-retraga-singur-ciolacu-electoratul-nostru-nu-are-o-problema-cu-piedone-2761911

Ultimă oră

Același autor