7 C
București
22 ianuarie, 2025

Studiu: O jumătate de felie de bacon pe zi poate creşte riscul de demenţă cu 13%

Carnea roşie este asociată cu un risc crescut de demenţă, arată un nou studiu ştiinţific pe termen lung.

Potrivit cercetătorilor, consumul zilnic, în medie, a unui sfert de porţie de carne roşie procesată – aproximativ o jumătate de felie de bacon – înseamnă un risc cu 13% mai mare.

Sursa foto: Unsplash

Descoperirile provin de la cercetători conduşi de o echipă de la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston şi se bazează pe înregistrările a 133.771 de persoane din două baze de date privind sănătatea din SUA.

Participanţii au fost urmăriţi timp de până la 43 de ani, iar obiceiurile lor alimentare au fost corelate cu probabilitatea de a dezvolta demenţă.

Pe baza celor 11.173 de participanţi care au dezvoltat demenţă pe parcursul perioadei de cercetare, cercetătorii au constatat că o medie de un sfert de porţie sau mai mult de carne roşie procesată, consumată în fiecare zi – aproximativ o jumătate de felie de bacon – duce la un risc cu 13% mai mare de îmbolnăvire, comparativ cu cei care au mâncat doar o cantitate mică de carne roşie.

În plus, pentru fiecare porţie suplimentară zilnică de carne roşie procesată – aproximativ un hot dog în plus pe zi – se accelerează îmbătrânirea cognitivă cu aproximativ 1,6 ani.

„Consumul mai mare de carne roşie, în special de carne roşie procesată, a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta demenţă. Reducerea consumului de carne roşie ar putea fi inclusă în orientările dietetice pentru promovarea sănătăţii cognitive”, scriu cercetătorii în studiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 13:53

astăzi, 13:48

astăzi, 13:46

astăzi, 13:45

astăzi, 12:45

astăzi, 12:10

astăzi, 11:44

Sursa: https://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-o-jumatate-de-felie-de-bacon-pe-zi-poate-creste-riscul-de-dementa-cu-13-22659106

Ultimă oră

Același autor