17.1 C
București
24 octombrie, 2024

Steven Spielberg lansează un documentar despre viaţa compozitorului de coloane sonore John Williams

Prezentat pentru prima dată miercuri în deschiderea festivalului American Film Institute din Los Angeles, documentarul „Music by John Williams” urmăreşte cariera compozitorului coloanelor sonore originale ale filmelor Star Wars, Harry Potter şi Jaws, potrivit AFP.

Steven Spielberg

De la Star Wars, ET Extraterestrul sau Indiana Jones, la Lista lui Schindler, John Williams a compus coloanele sonore ale unor filme care au devenit, în timp, clasice. Totuşi, povestea sa de viaţă rămâne necunoscută. Acest paradox se va schimba acum, deoarece compozitorul legendar, în vârstă de 92 de ani, se expune într-un documentar produs de Steven Spielberg, fratele său de suflet şi de cinema.

Prezentat miercuri în deschiderea festivalului American Film Institute de la Los Angeles, înainte de lansarea sa oficială pe platforma Disney +, la 1 noiembrie, „Music by John Williams” urmăreşte cariera dirijorului american, responsabil pentru partiturile multor filme clasice.

„Este ceva ce încerc să fac de mult timp”, spune regizorul franco-american Laurent Bouzereau, care l-a întâlnit pe compozitorul câştigător a cinci premii Oscar în urmă cu 30 de ani, în timpul unuia dintre numeroasele sale filme realizate în colaborare cu Spielberg. „Dar el mi-a spus întotdeauna nu”, adaugă documentaristul.

O privire rapidă în oglinda carierei lui Williams este suficientă pentru a te ameţi: 54 de nominalizări la Oscar – un record bătut doar de Walt Disney – peste o sută de lungmetraje puse pe muzică – care includ aproape toate filmele lui Steven Spielberg – aproape 20 de concerte clasice, o operă interpretată de orchestrele din întreaga lume şi recognoscibilă încă de la primele note.

„Provoc pe oricine să găsească un alt compozitor la fel de puternic şi celebru ca el”, spune Laurent Bouzereau.

În documentar, artistul originar din New York vorbeşte, de asemenea, despre copilăria sa plină de muzică alături de un tată percuţionist, despre începutul carierei sale de pianist de jazz, despre moartea primei sale soţii, actriţa Barbara Ruick, la vârsta de 43 de ani, şi despre eşecurile sale la conducerea orchestrei Boston Pops în anii 1980.

Bineînţeles, compozitorul povesteşte şi întâlnirea decisivă cu Steven Spielberg, care i-a încredinţat primul său film pentru marele ecran, Sugarland Express, în urmă cu 50 de ani, şi care i-a făcut cunoştinţă cu George Lucas, creatorul Star Wars.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 16:21

astăzi, 16:19

astăzi, 16:17

astăzi, 15:41

astăzi, 15:25

astăzi, 15:15

astăzi, 07:46

marţi, 07:25

Sursa: https://www.mediafax.ro/cultura-media/steven-spielberg-lanseaza-un-documentar-despre-viata-compozitorului-de-coloane-sonore-john-williams-22524463

Ultimă oră

Același autor