12.8 C
București
24 aprilie, 2024

Statul şi Nuclearelectrica au semnat acordul pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă

Acordul de sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica, pentru dezvoltarea Proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, a fost semnat vineri.

Semnarea acordului permite începerea activităţilor aferente Etapei a II-a a Proiectului, şi anume: încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului, actualizarea bugetului proiectului, structurarea şi contractarea finanţării şi agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea proiectului, obţinerea opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM şi respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispoziţiile europene relevante în materia ajutorului de stat;, obţinerea autorizaţiei de securitate nucleară pentru etapa de Construcţie şi luarea Deciziei Finale de Investiţie, pentru trecerea în Etapa III (Construcţie).

„Semnarea Acordului de sprijin între Statul român şi Nuclearelectrica pentru dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă arată sprijinul ferm al Statului român pentru dezvoltarea programului nuclear românesc. Mulţumim Preşedinţiei României, Guvernului şi Parlamentului României, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Energiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanţelor pentru implicare şi sprijinul acordat în continuarea acestui proiect! Unităţile 3 şi 4, al căror termen de intrare în exploatare comercială sunt anii 2030, respectiv 2031, vor adăuga încă 10TWh energie curată, stabilă şi accesibilă în sistemul energetic naţional, sprijinind securitatea energetică. În plus, cele 4 unităţi de la Cernavodă vor genera aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact în atingerea ţintelor de decarbonare ale României. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 este deosebit de important pentru viitorul energetic al României şi pentru protecţia consumatorului şi, în acelaşi timp, un motiv de mândrie pentru întreaga echipă Nuclearelectrica. Felicit şi mulţumesc tuturor colegilor implicaţi în proiect şi în atingerea acestei etape importante, precum şi întregii echipe care contribuie zi de zi la menţinerea companiei la cele mai înalte standarde de operare, siguranţă nucleară şi productivitate”, declară Cosmin Ghiţă, Director General Nuclearelectrica.

Prin semnarea acordului, statul român s-a angajat să realizeze demersurile necesare pentru finanţarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavoda inclusiv prin: acordarea de garanţii de stat finanţatorilor proiectului, în cadrul oricăror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau în afara unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferenţă” şi adoptării măsurilor administrative şi/sau legislative în vederea asigurării îndeplinirii criteriilor tehnice prevăzute în Actul Delegat Complementar al Comisiei Europene; aportul în natură prin cantitatea de apă grea şi de octoxid de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear, apa de răcire pentru funcţionarea celor 2 unităţi nucleare şi finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse în cele două unităţi nucleare.

Intenţia statului român şi a SNN, în conformitate cu noua strategie de dezvoltare a proiectului, este de a realiza acest proiect într-un consorţiu euro-atlantic în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

În cadrul COP 27, în noiembie 2022, US Exim Bank a anunţat emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, dezvoltat de filiala Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A, informează compania: „Pe baza informaţiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) în faza a doua a proiectului. Ulterior, in faza a III-a a proiectului va putea lua în considerare finanţarea până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă”.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă va fi implementat în baza Strategiei de continuare, aprobată de acţionarii SNN în anul 2021, în trei etape, în conformitate cu experienţa internaţională în construcţia de centrale nucleare:

Etapa 1, demarată la sfârşitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, iniţiată prin capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentaţii de inginerie şi securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licenţiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleară, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiţie.

În cadrul acestei etape, la 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membră a Grupului SNC-Lavalin şi Autoritatea de proiectare şi OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiei necesare pentru iniţierea Proiectului Unităţilor CANDU 3 şi 4.

Etapa 2 a proiectului, Lucrări preliminare.

Etapa 3 a proiectului, etapă estimată la 69-78 de luni, constă în mobilizarea şantierului, începerea lucrărilor de construcţie, punerea în funcţiune şi începerea exploatării comerciale a Unităţii 3 în 2030 şi a Unităţii 4 în 2031.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 13:25

astăzi, 13:21

Sursa: https://www.mediafax.ro/economic/statul-si-nuclearelectrica-au-semnat-acordul-pentru-unitatile-3-si-4-cernavoda-21932470

Ultimă oră

Același autor