34.8 C
București
20 iunie, 2024

Statul american care va permite pedeapsa cu moartea cu un vot al juriului de 8-4 în loc de unanimitate

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, este aşteptat să semneze un proiect de lege care să permită juraţilor să recomande pedeapsa cu moartea în cazurile de pedeapsă capitală cu un vot de 8-4.

Ron DeSantis va semna un proiect de lege care să permită juraţilor să recomande pedeapsa cu moartea în cazurile de pedeapsă capitală cu un vot de 8-4, o măsură stimulată de votul mai puţin unanim care a dus la condamnarea la închisoare pe viaţă a atacatorului de la şcoala din Parkland.

Camera Reprezentanţilor a statului, condusă de republicani, a aprobat joi măsura cu un vot de 80-30, după ce Senatul statului, controlat de republicani, a aprobat-o în martie.

Dacă guvernatorul republican va promulga legea, procurorii din Florida care vor judeca cazuri de crime capitale vor trebui să convingă doar două treimi din cei 12 membri ai juriului că o persoană condamnată merită pedeapsa cu moartea, în loc de o decizie unanimă a juriului.

Schimbarea afectează doar faza de pedeapsă a proceselor capitale. Ea nu ar avea niciun efect asupra cerinţei ca juriul să voteze în unanimitate pentru a condamna un acuzat.

DeSantis a făcut presiuni pentru această legislaţie încă din luna octombrie, când s-a declarat „foarte dezamăgit” după ce un juriu nu a putut lua o decizie unanimă cu privire la pronunţarea unei sentinţe de condamnare la moarte a lui Nikolas Cruz, care a ucis 17 persoane la Liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland în 2018.

Trei juraţi au votat pentru a-l cruţa pe Cruz şi, implicit, sentinţa a fost de închisoare pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată, potrivit Death Penalty Information Center.

Dacă proiectul de lege va deveni lege, Florida se va alătura statului Alabama ca fiind singurele state în care nu este necesară o decizie unanimă a juraţilor.

Tony Montalto, a cărui fiică Gina a fost ucisă în împuşcăturile din Parkland, a făcut presiuni pentru ca legislatorii din Florida să schimbe cerinţa juriului.

„Din cauza deciziei incorecte a juriului (…) victimele, frumoasa mea fiică, cei 13 colegi de clasă ai ei şi cei trei profesori nu au primit dreptatea pe care o merită”, a declarat Montalto în timpul unui interviu acordat în martie la WPLG, o filială ABC din sudul Floridei, în timpul unui interviu.

DeSantis, despre care se crede în general că se gândeşte la o campanie prezidenţială în 2024, a accelerat eforturile de a-şi construi un profil naţional, în special în jurul problemelor legate de criminalitate şi justiţie. În februarie, el a călătorit la New York, Chicago şi Philadelphia pentru a vorbi în faţa unor grupuri de aplicare a legii pe teme de justiţie penală.

În ultimii ani, în Statele Unite, în jurul pedepsei capitale s-au învârtit întrebări juridice şi etice, deoarece statele au întâmpinat dificultăţi în procurarea medicamentelor pentru a aplica pedeapsa capitală prin injecţii letale. Mai multe execuţii au fost ratate în ultimii ani.

În 2017, Florida a adoptat o lege care prevedea ca pedeapsa cu moartea să fie impusă numai după o recomandare unanimă a unui juriu.

Legea a fost adoptată după ce Curtea Supremă a SUA a anulat o lege statală anterioară, afirmând că aceasta permitea în mod neconstituţional judecătorilor să stabilească faptele care vor duce la o condamnare la moarte, şi nu juraţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

astăzi, 15:16

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/statul-american-care-va-permite-pedeapsa-cu-moartea-cu-un-vot-al-juriului-de-8-4-in-loc-de-unanimitate-21800113

Ultimă oră

Același autor