14.7 C
București
24 octombrie, 2024

SONDAJ COMANDAT DE GÂNDUL. Ce spun bucureștenii despre scandalul planșeului de la Unirii: ”E un pericol!” / Încrederea în Nicușor Dan s-a erodat

Publicat: 24/10/2024, 17:01

Un sondaj SOCIOPOL realizat la comanda GÂNDUL în perioada 16-22 octombrie arată faptul că bucureștenii consideră planșeul de la Piața Unirii un pericol public, iar, în contextul scandalului iscat, încrederea cetățenilor Capitalei în primarul general Nicușor Dan a început să se erodeze. În paralel, primarul sectorului 4, Daniel Băluță a câștigat ”teren”, iar respondenții îl plasează, la nivel de încredere, în imediata apropiere a edilului general. Ceea ce constituie o mare surpriză, dat fiind suportul considerabil pe care Nicușor Dan îl primise, nu demult, din partea votanților la alegerile locale.

Potrivit sondajului, 84% dintre cei care au răspuns au auzit de scandalul legat de reparația planșeului de la Piața Unirii.

Întrebați cine are mai degrabă dreptate în această situație, 38% au optat în favoarea lui Nicușor Dan, în timp ce 32% l-au susținut pe Daniel Băluță.

Deși aceste procente ar putea părea în favoarea edilului Capitalei, se observă o anomalie. Dacă locuitorii Capitalei cred că Dan are mai multă dreptate decât Băluță, logica ar indica faptul că respondenții consideră că NU SE IMPUN REPARAȚII DE URGENȚĂ. Deși, 57% dintre ei spun că planșeul este într-o stare avansată de degradare și TREBUIE REPARAT.

În plus, raportat la ceea ce se întâmpla în luna iunie a acestui an (când au avut loc alegerile locale în Capitală), avem în față o creștere imensă de încredere a lui Băluță față de Dan.

Diferența de doar 6 procente înregistrată acum (de la 38% la 32%) este, de fapt, mult mai strânsă, dacă ținem seamă de faptul că, la ”localele” din vară, Nicușor Dan a primit din partea bucureștenilor 352.734 de voturi, iar Daniel Băluță a beneficiat atunci de încrederea a 69.971 de alegători. Adică, la acea vreme, Dan se bucura de încrederea a 5 ori mai mulți cetățeni din Capitală decât Băluță, iar azi încrederea atribuită lui Nicușor s-a redus la puțin peste 1,1 mai mulți locuitori ai Bucureștiului față de edilul de la 4.

Altfel, 25% dintre cei care au răspuns susțin că Nicușor Dan se opune reparației din motive politice, punând în pericol viața cetățenilor.

SONDAJ GÂNDUL: 72% dintre respondenți consideră că planșeul trebuie reparat de urgență

Dintre afirmațiile testate, 72% dintre respondenți sunt ”total de acord” și ”oarecum de acord” că planșeul trebuie reparat de urgență, ceea ce subliniază gravitatea percepută a problemei.

Totodată, 39% dintre cetățeni sunt de părere că Nicușor Dan a intervenit abuziv pentru a opri lucrările de reparație, ceea ce ilustrează complexitatea opiniei publice.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16-22 octombrie 2024, pe un eșantion reprezentativ format din 1.002 persoane adulte neinstituționalizate din Municipiul București, având o marjă de eroare de +/- 3.2%. Datele au fost colectate prin metoda interviurilor telefonice (CATI).

CITEȘTE ȘI:

Loading …

Urmărește Gândul.ro pe

Antena 3

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Știri –

24 Oct, 17:58

Știri externe –

24 Oct, 17:53

Știri politice –

24 Oct, 17:47

Ultima oră

24 Oct, 17:44

Cultură –

24 Oct, 17:37

24 Oct, 17:13

Sursa: https://www.gandul.ro/politica/sondaj-comandat-de-gandul-ce-spun-bucurestenii-despre-scandalul-planseului-de-la-unirii-e-un-pericol-increderea-in-nicusor-dan-s-a-erodat-20336716

Ultimă oră

Același autor