Statul finanțează afaceri pentru tineri și persoane defavorizate. Cursuri gratuite de antreprenoriat, în Start-up Nation 2025
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) deschide noul program de finanțare pentru tinerii viitori antreprenori, oferind cursuri gratuite. Start-Up Nation a debutat în anul 2017, cu finanțare de la bugetul de stat, dar s-a prelungit, în următorii ani, cu fonduri europene. Condițiile de accesare a fondurilor pentru proiectele de start-up au fost modificate, pe parcurs, astfel încât să se asigure o rată cât mai mare de succes a întreprinderilor create pe baza acestor fonduri. De-a lungul timpului s-a constatat că antreprenorii care nu doar au accesat fonduri, ci au și parcurs un stagiu de pregătire în care au învățat să-și scrie singuri planul de afaceri și să-și calculeze riscurile au reușit să pună bazele unui business de succes, rămânând pe piață și după încheierea proiectului. Pe baza acestor rezultate, MEDAT a decis să lanseze noua linie de finanțare prin cursuri gratuite de antreprenoriat.
Prin intermediul programul Start-Up Nation 2024-2025, MEDAT oferă sprijin financiar nerambursabil de până la 250.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari, cu obiectivul de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă.
Programul Start-Up Nation, ajuns la a patra ediție, este structurat pe doi piloni principali. Pilonul I finanțează Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295.750.000 euro, echivalent în lei, destinat tinerilor sub 30 de ani, atât în regiunile mai puțin dezvoltate, cât și în București-Ilfov. Pilonul II oferă Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului, cu un buget de 150.435.295 euro, echivalent în lei, având ca grup țintă persoanele din regiunile mai puțin dezvoltate și care se încadrează în una dintre categoriile eligibile.
„În cea de-a patra ediție a Start-Up Nation am adus 4 îmbunătățiri majore: avem cea mai mare finanțare a programului din istorie, 100% finanțare europeană, pentru a degreva bugetul de stat, 50% avans plătit la semnare, pentru dobânzi cu 50% mai mici la bănci și folosim Inteligența Artificială pentru analizarea mai rapidă și mai eficientă a înscrierilor”, a explicat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Mai puțin profitabile decât concurența
Modificările au fost făcute în urma recomandărilor venite din partea Consiliului Concurenței, după ce s-au analizat rezultatele firmelor create prin programul Start-Up Nation în perioada 2017-2018 și s-a ajuns la concluzia că aceste afaceri au înregistrat rezultate mai slabe decât competitorii lor de pe piață, deși au beneficiat de ajutorul de minimis din partea statului.
Și foarte mulți beneficiari din prima parte a programului Start-Up Nation s-au plâns de condițiile aproape imposibil de îndeplinit sau de faptul că nu au putut lua
de la bănci pentru a-și cofinanța afacerea. De altfel, nici angajații băncilor nu au fost pregătiți, în faza inițială, pentru a face evaluările corect.
O altă fază a acestui program, după includerea în finanțarea din fonduri europene, a fost abandonarea afacerilor la finalul perioadei de implementare și sustenabilitate – adică foarte mulți dintre beneficiari au preferat să închidă firmele după ce au obținut banii și au trecut de toate etapele prevăzute în proiect. Astfel s-au pierdut foarte mulți bani, dar și locurile de muncă declarate ca fiind create în cadrul proiectului. Mulți dintre beneficiari se plângeau, la nivelul anului 2022, că deși au primit ajutorul pentru crearea firmelor și a locurilor de muncă, sunt obligați să respecte mult mai multe criterii decât competitorii lor care nu pot fi condiționați în legătură cu angajarea unui număr de persoane sau menținerea angajaților pe o anumită perioadă, chiar dacă firma nu reușește să producă suficient de mult încât să mențină măcar plata salariilor.
Cei mai mulți consultanți care au ajutat beneficiarii să-și deschidă start-up-uri i-au sfătuit să-și calculeze banii în așa fel încât să asigure plata salariilor pentru numărul obligatoriu de angajați, la nivelul salariului minim pe economie, pe toată perioada de implementare și de sustenabilitate prevăzută în contractul de finanțare, pentru a nu da banii înapoi, iar după ce se termină această perioadă, să închidă afacerile, dacă nu reușesc să le facă profitabile.
Una dintre problemele intens comentate în legătură cu Start-Up Nation a fost finanțarea unor afaceri care nu aduc plusvaloare, fără a se ține cont de numărul foarte mare de firme cu același obiect de activitate. Cele mai finanțate au fost spălătoriile auto și saloanele de înfrumusețare, în primele două ediții ale programului.
Modelul de succes a fost extins
În cea de-a treia ediție a programului de finanțare, banii au fost primiți de firme de consultanță care au putut face cursuri de antreprenoriat pentru persoanele eligibile și au reușit să facă o selecție mai bună a celor care primesc fondurile pentru a deschide start-up-uri. Au fost stabilite criterii clare pentru selectarea planurilor de afaceri, pe bază de concurs, la finalul stagiilor de pregătire din cadrul proiectelor, astfel încât a scăzut rata de abandon și au fost create mai multe afaceri profitabile pe termen lung.
Modelul a fost preluat acum de Ministerul Economiei, care a lansat în faza preliminară a programului cursurile gratuite de antreprenoriat. Începând cu 15 aprilie se vor putea înscrie la cursurile gratuite de antreprenoriat toate persoanele eligibile pentru accesarea de fonduri în programul Start-Up Nation 2024-2025. Cursurile se vor desfășura pe durata a 4 luni calendaristice, iar la finalizarea acestora participanții vor primi o adeverință sau un certificat de absolvire. În urma obținerii acestui document, absolvenții care intenționează să aplice pentru finanțare prin programul Start-Up Nation vor avea obligația de a înființa și înregistra la ONRC o societate.
„Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu doar afacerile aflate la început de drum, ci și cursuri gratuite de formare antreprenorială. O nouă afacere se bazează pe curajul și ambiția antreprenorului de a porni pe un traseu necunoscut. Pentru ca afacerea să aibă succes, este esențial ca antreprenorul să fie pregătit, să aibă instrumentele necesare pentru a depăși eventualele obstacole”, a explicat ministrul Bogdan Ivan.
Cine poate primi finanțare
Ministerul de resort a publicat lista furnizorilor de formare profesională selectați pentru aceste cursuri. 151 de operatori economici, asociații, fundații, instituții de învățământ și organizații patronale au semnat deja contracte în urma procesului de verificare administrativă și de eligibilitate a aplicațiilor depuse.
Persoanele eligibile pentru a obține finanțare în cadrul acestui program sunt tinerii cu vârsta între 30 și 35 de ani (neîmpliniți), persoane în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.
Bugetul total al celei de-a patra ediții Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, provenind din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Prin intermediul platformei electronice dedicate https://minimis.imm.gov.ro/, cei care vor să deschidă o afacere finanțată prin programul Start-Up Nation vor avea posibilitatea de a selecta furnizorul de formare profesională și de a alege formatul de desfășurare a cursurilor, fie în sistem online, fie în format fizic, în una dintre locațiile puse la dispoziție de organizatori.
Lista completă a furnizorilor contractați de MEDAT, alături de detalii despre locațiile și modalitățile de desfășurare a cursurilor, va fi disponibilă și în aplicația informatică. Platforma electronică va rămâne activă până la ocuparea integrală a locurilor disponibile pentru cursuri, fiind prevăzută și o listă de rezervă.
Sursa: https://jurnalul.ro/bani-afaceri/someri-patroni-firma-bani-ue-994532.html