12.8 C
București
25 aprilie, 2024

Schimbări pe piața imobiliară. Spre ce se orientează românii, după ce băncile au înăsprit creditele

Sursa: Pixabay

Publicat la 30 mai 2023, 07:03

Din cauza faptului că băncile nu mai acordă foarte ușor credite ipotecare pentru cumpărarea de locuințe, tot mai mulți români s-au orientat spre chirii. Peste acest fenomen se suprapune și creșterea ratelor la creditele imobiliare, care nu le mai face atractive.

La nivel național, în cursul lunii mai, prețul chiriilor pentru

și apartamentele cu două camere a crescut. Specialiștii susțin că prețul mediu al unei

în marile orașe se situează între 220 și 300 de euro/lună.

, costul mediu al unei chirii diferă de la oraș la oraș. De exemplu, la Timișoara, un apartament cu două camere se poate închiria cu 350 de euro, în timp ce în București și Cluj, prețul este de 460 de euro.

Analiștii pieței

mai susțin că un apartament cu trei camere în București, chiar și cu 640 de euro, în funcție de zonă.

Analiza pe marile orașe din România

La Brașov, unde se spune că există cea mai mare dezlvotare imobiliară din România,

, în timp ce un apartament cu două camere se poate închiria cu 400 de euro.

La Cluj, prețurile au stagnat în ultima vreme după o perioadă lungă de timp, în care au tot crescut. O garsonieră se închiriază cu 300 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere se cere o chirie medie de 460 de euro pe lună.

În Constanța, chiria pentru o garsonieră a fost de 263 de euro pe lună, iar pentru un apartament cu două camere, prețul mediu a fost de 400 de euro pe lună, și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere.

La Iași, prețurile sunt similare cu celelalte mari orașe din România. Pentru o garsonieră, chiria medie este de 270 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere, un proprietar solicită un preț de 270 de euro pe lună.

În vestul țării, la Timișoara, chiria medie pentru o garsonieră este de 220 de euro. Un apartament cu două camere se închiriază în medie cu 350 de euro, scriu cei de la

Cel mai scump oraș din Europa

La Lisabona, Portugalia,

, de trei ori mai mult decât salariul minim pe economie care este de 760 de euro.

Oamenii trebuie să aibă două locuri de muncă pentru a-și permite să achite o chirie decentă, la periferia orașului.

Joelsy Pacheco este o femeie care muncește ca asistentă medicală și la un ONG care ajută persoanele fără adăpost.

„Mare parte din salariul meu se duce pe chirie, ca să nu mai vorbim de facturi, mâncare, transport. Cu un singur loc de muncă, ar fi aproape imposibil să mă descurc. Probabil o să fiu nevoit să mă mut înapoi cu mama, departe de locul de muncă, așa că va trebui să recurg la schimbări în viața mea”, a continuat femeia, citată de BBC.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/chiriile-au-crescut-in-luna-mai-in-cluj-napoca-un-apartament-cu-doua-camere-se-inchiriaza-cu-460-de-euro.html

Ultimă oră

Același autor