Unul dintre cele mai mari zăcăminte de rubine din emisfera nordică, ascuns sub gheaţa Groenlandei, şi-a închis porţile după ce compania Greenland Ruby a declarat faliment în septembrie 2024.
Sursa foto: Pexels
Povestea acestor pietre preţioase, vechi de 3 miliarde de ani, aproape cât vârsta Pământului, rămâne acum în aşteptarea unui nou proprietar, scrie Il Sole 24 Ore.
Totul a început în 1965, când geologul Martin Ghisler a descoperit primele rubine în zona Aappaluttoq (care înseamnă „roşu” în limba groenlandeză), la 160 km sud de capitala Nuuk. Zăcământul s-a dovedit impresionant: 29 de depozite diferite de rubine şi safire roz, răspândite pe o suprafaţă de 110 kilometri pătraţi. În 2015, descoperirea unui rubin spectaculos de 440 de carate, numit ulterior Kitaa Ruby şi transformat într-o sculptură de 302 carate, părea să confirme potenţialul extraordinar al acestei mine.
Momentul părea perfect pentru exploatare. Comerţul cu rubinele din Myanmar, considerate cele mai valoroase din lume, era blocat de sancţiuni internaţionale impuse în 2008 şi înăsprite în 2021 şi 2023. Însă curând au apărut primele probleme: calitatea rubinelor groenlandeze s-a dovedit a fi doar „medie-comercială”, necesitând tratamente chimice în Thailanda pentru îmbunătăţire, în timp ce noi zăcăminte descoperite în Mozambic ofereau pietre de calitate superioară.
Greenland Ruby a încercat să transforme această provocare într-o oportunitate. Compania a devenit prima mină care s-a alăturat Consiliului pentru Bijuterii Responsabile şi a dezvoltat un sistem inovator de trasabilitate a fiecărui rubin, de la extracţie până la vânzare. Mai mult, a colaborat cu designeri locali precum Tupârna Simonsen şi Camilla Lennert pentru crearea de bijuterii inspirate din tradiţiile inuite şi peisajele Groenlandei.
Planurile includeau şi înfiinţarea fundaţiei PinkPolarBear, care urma să finanţeze cercetarea polară internaţională din veniturile obţinute din vânzarea rubinelor, pentru a proteja locuitorii, animalele şi plantele din Groenlanda afectate de schimbările climatice.
Cu toate acestea, costurile ridicate de operare, inflaţia galopantă şi reticenţa pieţei faţă de pietrele de calitate medie au dus în cele din urmă la falimentul companiei. Fostul director general Arnt Eirik Rørnes subliniază că, deşi operaţiunile s-au oprit, investiţiile făcute în infrastructură şi sistemul inovator de trasabilitate ar putea servi drept model pentru viitorul industriei.
În contextul în care pietrele preţioase de calitate superioară devin tot mai rare la nivel global, iar minele din Mozambic se confruntă cu propriile provocări, zăcământul din Groenlanda rămâne o oportunitate importantă pentru industrie. Rămâne de văzut cine va prelua această comoară ascunsă sub gheaţă şi dacă va reuşi să continue modelul de sustenabilitate început de Greenland Ruby.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE
ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.