6.4 C
București
24 ianuarie, 2025

România ține pasul cu Europa în managementul deșeurilor

Sursa foto: Captura video

Ștefan Mihai – Toader, director Staţie Sortare Deşeuri IRIDEX GROUP: „Ne aflăm în stația de tratare mecanică și sortare deșeuri municipale, Iridex, cu o capacitate orară de 40 de tone, capacitate anuală de aproximativ 296 de mii, aproape 300 de mii de tone de deșeuri tratate.”

Aici sosesc în special deșeurile din sectoarele 2 și 3 ale capitalei. E stația de sortare de la Chiajna, una dintre zonele cheie ale managementului de deșeuri de lângă București și inima activității Iridex Group.

, director general IRIDEX GROUP: „Noi am acționat cumva înainte de a apărea acest concept de economie circulară din ultimii 5-7 ani, în urmă cu 10-15 ani.”

Compania privată a fost una dintre primele înființate după revoluție. Azi, după 35 de ani, e lider recunoscut în domeniu – ca investitor, constructor și administrator al centrelor de management al deșeurilor din țară.

Florin Pascu, director general IRIDEX GROUP: „Am avut lucrări în zona Dobrogei, diverse parteneriate cu alte firme, în Transilvania, în județul Mureș, în zona Ploiești, Prahova, am avut un depozit de deșeuri, chiar am operat și un incinerator de deșeuri periculoase chiar aici în zona Chiajna. Pe noi ne-au interesat în general domeniile inovative. Este o firmă de familie, cu acționariat românesc permanent.”

Azi, peste 50% dintre deșeurile care ajung la Chiajna sunt deviate de la depozitare. Adică tot mai multe iau calea industriei de reciclare, pentru un nou ciclu de viață, sau vor fi folosite in procesul de producţie a cimentului.

Vechiul depozit, azi închis regulamentar, a devenit și el o resursă importantă de biogaz.

Florin Pascu, director general IRIDEX GROUP: „Am fost prima firmă care a creat un proiect de captarea biogazului din deșeuri și de producere de energie electrică. El funcționează și acum, în prezent.”

De aici, energia verde ajunge în rețeaua națională.

În domeniul deșeurilor, nu există doar reglementările stricte ale Uniunii Europene, ci și responsabilitatea lucrului într-un sector care va impacta decenii și generații.

Florin Pascu, director general IRIDEX GROUP: „Este extrem de important să avem măsuri adecvate pentru a face aceste operațiuni, pentru a proteja mediul înconjurător și a fi în siguranță.”

Instalațiile de tratare a levigatului, stația de tratare a deșeurilor din construcții sau cea de compost prin tratarea biologică nu reprezintă doar o extindere a activității companiei, ci asumarea unui rol tot mai important în economie, dar și a misiunii pentru o țară mai curată.

· Stația de tratare mecanică și sortare a deșeurilor municipale a fost deschisă în 2013.

· Are o capacitate orară de 40 de tone și una anuală de aproape 300 de mii de tone de deșeuri tratate.

· În 1999, activitatea Iridex s-a mutat din construcții pe zona de gestionare a deșeurilor.

· Compania e una dintre primele societăți cu capital privat înființate imediat după Revoluție.

· Peste 50% dintre deșeuri nu mai ajung să fie depozitate la gropile de gunoi, ci în industria reciclării și a cimentului.

· Compania e singura producătoare de energie pe bază de gaz de depozit din România.

· Compania a dezvoltat o instalație de tratare a deșeurilor din construcții.

· Deșeurile care ajung la stația de tratare biologică se transformă în compost în 21 de zile.

Sursa: https://jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/romania-tine-pasul-cu-europa-in-managementul-deseurilor-987591.html

Ultimă oră

Același autor