17.1 C
București
24 octombrie, 2024

Robotul pentru chirurgia pediatrică a fost instalat şi funcţionează la Spitalul Grigore Alexandrescu

Robotul pentru chirurgia viscerală pediatrică a fost instalat şi funcţionează la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, acesta fiind un instrument cu ajutorul căruia se pot face intervenţii cu rezultate foarte bune pentru copii de peste 10 kilograme.

Directorul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”, prof. univ. dr. Alexandru Ulici, a spus că în cadrul unităţii medicale este funcţional primul robot pentru chirurgia viscerală pediatrică: „un robot destinat copiilor cu care se pot face intervenţii chirurgicale spectaculoase, cu rezultate deja stabilite foarte bune”.

Ulici a spus că pentru acest robot au fost făcute nişte investiţii şi nişte eforturi foarte mari, atât din punct de vedere material pentru achiziţia robotului în sine, cât şi pentru pregătirea cadrelor medicale care vor opera acest robot.

Începând cu săptămâna viitoare, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” este aşteptată o echipă de medici din Olanda, care va opera, la început, cu echipa spitalului.

„Robotul este instalat, este funcţional. (…) vom începe intervenţiile chirurgicale de săpătmâna viitoare, probabil cam 3-4 pacienţi pe săptămână la început. De luni va mai fi aici o echipă de medici din Olanda, care vor opera împreună cu echipa noastră de medici de la „Grigore Alexandrescu”, pentru că aşa cum a fost şi cu chirurgia laparoscopică – ajunsă acum la un nivel absolut ridicat, la standard european – aşa ne dorim să se întâmple şi cu robotul. Dar lucrurile acestea se întâmplă în paşi. Nu putem să începem să operăm direct nişte cazuri de mare aploare până în momentul în care nu există experienţa necesară pentru a avea nişte rezultate foarte bune. Ne preocupă în primul rând sigurnaţa pacientului, a copilului”, a spus Radu Bălănescu, director medical al Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”.

Acesta dă asigurări că nu se va risca „absolut nimic” în timpul intervenţiilor.

„Robotul acesta are nişte avantaje tehnice importante (…). Are braţe articulate, asta este diferenţa faţă de ce înseamnă chirurgia laparoscopică, se văd ţesuturile în sistem 3D (…) şi se pot folosi instrumente mici, de 3 şi 5 milimetri care conferă un acces absolut important în nişte spaţii mici. Copilul este mic, avem nevoie de astfel de instrumente”, a precizat direcotul medical.

Potrivit acestuia, cu robotul nu se pot opera copii sub 10 kilograme, aceasta fiind limita internaţională acceptată.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că acesta este primul robot destinat copiilor. Un astfel de echipament mai există şi la Timişoara, dar el nu poate fi folosit decât la copiii mari, adolescenţi, care au caracteristici asemănătoare adultului.

„Ceea ce există aici este dedicat copiilor începând cu greutatea de 10 kg, deci se califică şi pentru unii sugari pentru intervenţii în zona urologică şi zona chirurgiei digestive, pentru că ştiţi că apar tot felul de probleme în zona digestivă, malformaţii care pot fi rezolvate printr-un tratament în care recuperarea, dincolo de precizia chirurgicală, este mult mai rapidă”, a spus ministrul.

Acesta a menţionat că el consideră o necesitate „dezvoltarea de centre de excelenţă în spitale de pediatrie” şi a amintit că se construieşte un centru de mari arşi pediatric chiar în incinta Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 12:16

astăzi, 12:15

astăzi, 11:51

astăzi, 07:12

astăzi, 00:17

astăzi, 11:07

astăzi, 11:06

astăzi, 10:33

astăzi, 09:20

Sursa: https://www.mediafax.ro/life-inedit/robotul-pentru-chirurgia-pediatrica-a-fost-instalat-si-functioneaza-la-spitalul-grigore-alexandrescu-22524376

Ultimă oră

Același autor