20.7 C
București
27 aprilie, 2024

Risc însemnat de avalanşă la munte, în unele de 3 pe o scară de la 1 la 5

Meteorologii anunţă risc însemnat de avalanşă, la altitudini de peste 1800 de metri, în Munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei şi Călimani. În celelalte masive muntoase riscul de avalanşă este moderat, fiind cotat cu 2 pe o scară de la 1 la 5.

Potrivit buletinului nivometeorologic publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie, până duminică seară, este risc însemnat – 3 din 5 – de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri în Munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei şi Călimani.

„La peste 1800 m: în partea superioară întâlnim un strat de zăpadă recentă acumulat în ultimele zile, umezit şi de grosimi reduse, ce poate depăşi însă pe alocuri 10 cm, depus peste stratul mai consistent acumulat în săptămâna precedentă, cu rezistenţă încă redusă şi cu cruste subţiri de gheaţă formate în interior. Pe creste sunt prezente cornişe şi troiene de peste 2 metri în zonele adăpostite. În profunzime zăpada este în general stabilizată şi cu rezistenţă crescută, fiind compusă spre bază din cristale fine, faţetate, iar în apropierea solului din cristale de tip cupă. Mai ales la supraîncărcări, dar izolat şi în mod spontan, pe fondul insolaţiei şi a temperaturilor în creştere, pe pantele mai înclinate, straturile mai instabile din partea superioară a zăpezii, cu rezistenţă încă redusă în primii 50-60 cm, pot aluneca peste straturile mai vechi şi dure din interior, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind însemnat (3). În anumite cazuri, unele avalanşe pornite de la altitudini de peste 1800 m pot coborî sub această altitudine. În cursul zilei de duminică va ninge, iar stratul va înregistra creşteri, mai accentuate în cursul serii”, transmit meteorologii.

Stratul de zăpadă măsura 205 cm la Bâlea-Lac, 142 cm la Vârful Călimani şi 117 cm la Vârful Ţarcu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Sursa: https://www.mediafax.ro/social/risc-insemnat-de-avalansa-la-munte-in-unele-de-3-pe-o-scara-de-la-1-la-5-22304038

Ultimă oră

Același autor