Război în Ucraina, ziua 418. Uniunea Europeană afirmă că o acțiune comercială unilaterală este inacceptabilă după ce Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale și alimente din Ucraina.
Sursa foto: Hepta
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
Președintele Ucrainei sancționează peste 80 de sportivi ruși, inclusiv campioni olimpici
Cu ocazia Paştelui ortodox, Vladimir Putin salută rolul ‘consolidator’ al Bisericii
Ucraina informează despre noi atacuri ruse soldate cu morţi, în pofida Paştelui ortodox
Polonia şi Ungaria interzic importurile de cereale şi alimente din Ucraina, decizie ce nemulţumeşte Kievul
Ministerul Economiei din Rusia a revizuit în creştere previziunile privind evoluţia PIB-ului în 2023
Acțiunile unilaterale în domeniul comerțului din partea statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interdicții privind importurile de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local.
După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările pentru fermierii locali.
Problema a creat o problemă politică pentru partidul naționalist polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) într-un an electoral, deoarece a provocat furia oamenilor din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei ridicat.
„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declarație trimisă prin e-mail. „În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”.
„În astfel de vremuri dificile, este esențial să se coordoneze și să se alinieze toate deciziile în cadrul UE”, se mai arată în declarație.
Polonia și Ungaria au fost implicate în conflicte de lungă durată cu Bruxellesul în legătură cu probleme precum independența justiției, libertatea presei și drepturile LGBT, iar ambelor țări le-au fost reținute fonduri din cauza preocupărilor legate de statul de drept.
Interdicția poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica și tranzitului acestor produse prin țară, a declarat duminică ministrul dezvoltării și tehnologiei.
„Interdicția este totală, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor avea loc discuții cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că bunurile trec doar prin Polonia și nu ajung pe piața locală.
Ministerul ucrainean al politicii agrare și al alimentației a declarat sâmbătă că interdicția poloneză contravine acordurilor bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.
Agenția de știri ucraineană de stat Ukrinform a declarat că miniștrii ucraineni și polonezi urmează să se întâlnească luni în Polonia, iar acordul de tranzit va fi pus în centrul discuțiilor.
Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a fost citat duminică spunând că interdicția a fost necesară pentru „a deschide ochii UE asupra faptului că sunt necesare alte decizii care să permită produselor din Ucraina să ajungă în Europa, și nu să rămână în Polonia”.
Ucraina exportă majoritatea produselor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și ONU.
Aproximativ 3 milioane de tone de cereale părăsesc Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale din Marea Neagră, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează către porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.
Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că între 500.000 și 700.000 de tone de diverse produse agricole trec în fiecare lună frontiera poloneză, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne și alte produse.
Război în Ucraina, 16 aprilie |
Război în Ucraina, 15 aprilie |
Război în Ucraina, 14 aprilie |
Război în Ucraina, 13 aprilie |
Război în Ucraina, 12 aprilie |
Sursa: https://www.antena3.ro/externe/razboi-ucraina-rusia-17-aprilie-2023-671698.html