22.8 C
București
27 iulie, 2024

Război în Ucraina, ziua 414. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în România: „Vom face Marea Neagră un loc al păcii”

Război în Ucraina, ziua 414. Prin ”eforturile unite ale lumii libere”, Marea Neagră va deveni ”un loc al păcii”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, joi, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la Bucureşti, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

Ministrul ucrainean al Apărării, în România: Vom face Marea Neagră un loc al păcii

Ucraina primește 500 de milioane de dolari pentru repararea infrastructurii energetice și de încălzire

Polonia își propune să înființeze un centru de service pentru tancurile Abrams din Europa

Ucraina ar putea să își amâne contraofensiva până la vară

UE avertizează că autorii crimelor de război din Ucraina vor fi aduși în fața justiției

Pentagon Leakes: Cele patru scenarii excepționale ale războiului din Ucraina

Administrația de la Kiev susține că nu sunt militari din țări NATO pe teritoriul Ucrainei

Cel puțin 13 case au fost lovite astăzi de bombardamente în sudul Ucrainei

Rusia înăsprește reglementările privind mobilizarea militară

Rusia a testat cu succes „Arma Diavolului”

Update 12:00 Prin ”eforturile unite ale lumii libere”, Marea Neagră va deveni ”un loc al păcii”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, joi, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre, care are loc la București, sub egida Platformei Internaționale Crimeea.

„Nu ne putem baza pe practicile anterioare. Acestea au dat greş. Ucraina este deschisă la acest dialog. Prin eforturile unite ale celor din lumea liberă, vom asigura reinstaurarea domniei legii şi nu domnia forţei şi vom face ca Marea Neagră să fie un loc al păcii”, a spus Reznikov.

El a amintit că în urmă cu peste 400 de zile, „Rusia a început o invazie completă, care a ucis mii, a forţat milioane să îşi părăsească propriile case, a făcut oraşe întregi una cu pământul”.

Astfel, războiul din Ucraina este un conflict „cum Europa nu a mai văzut de 80 de ani”.

În acest context, a arătat ministrul ucrainean, hrana şi energia „au fost folosite ca arme” şi au fost încălcate toate normele dreptului internaţional.

Update 10:30 O navă cu rachete hipersonice Zircon a fost adusă de ruși în Mediterană

Rusia a trimis în Marea Mediterană una dintre cele mai moderne nave de luptă pe care le deține, vasul „Amiral Gorșkov”, singurul din lume care este dotat cu rachete hipersonice Zircon.

Update 10:00 Banca din Ungaria a fost inclusă pe lista sancțiunilor impuse de SUA

SUA extind sancțiunile asupra Băncii Internaționale de Investiții din Ungaria, considerată o „bancă rusească de spionaj”.

Ultimele sancțiuni economice ale Departamentului Trezoreriei Statelor Unite vizează banca ungară, un vicepreședinte al instituției și alți oficiali ai acestei bănci, relatează presa din Ungaria.

Banca de la Budapesta este deținută în proporție de aproape 50% de statul rus, iar de statul ungar în proporție de 25,27%.

Update 09:00 Volodimir Zelenski îndeamnă liderii internaționali să acționeze, după ce, miercuri, au apărut videoclipuri tulburătoare cu soldați ruși, care, aparent, decapitează un prizonier de război ucrainean întins la pământ. Președintele Ucrainei a declarat că lumea nu poate ignora imaginile „malefice”, relatează The Guardian.

Banca Mondială a declarat, miercuri, că va finanța 200 de milioane de dolari, pentru a ajuta la repararea infrastructurii energetice și de încălzire a Ucrainei, iar partenerii și alte părți vor oferi alte 300 de milioane de dolari, pe măsură ce proiectul se va extinde.

Marea Britanie este pregătită să ofere garanții de împrumut suplimentare, de 500 de milioane de dolari, Ucrainei, ridicând totalul din acest an la 1 miliard de dolari, a declarat, miercuri, ministrul britanic de finanțe Jeremy Hunt. Hunt a declarat că garanțiile de împrumut britanice au fost importante pentru a subscrie un pachet mai amplu de sprijin din partea FMI, în valoare de 15,6 miliarde de dolari, pe patru ani.

Africa de Sud a declarat că un mandat de arestare internațional pentru Vladimir Putin, în legătură cu războiul din Ucraina, a fost o „piedică în calea lucrurilor”, înainte de summitul Brics, care va avea loc în august în această țară. Președintele rus va participa la un summit al țărilor Brics, dar țara-gazdă este membră a Curții Penale Internaționale și, în acest caz, ar trebui să efectueze arestarea, dacă Putin vizitează teritoriul.

Guvernul german este foarte îngrijorat de înrăutățirea stării de sănătate a liderului opoziției ruse, Alexei Navalny, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului. Purtătorul de cuvânt al lui Navalny a declarat, marți, că acesta a slăbit 8 kg în 16 zile, cât a stat în izolare, și că nu primește niciun tratament, potrivit Mediafax.

Update 08:00 Polonia îşi propune să devină centrul de service în Europa pentru tancurile Abrams fabricate în Statele Unite, a declarat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki în timpul unei vizite în SUA, informează Reuters.

„Vreau ca un centru de service pentru tancurile Abrams pentru întreaga Europă, pentru menţinerea pregătirii lor de luptă, să fie amplasat în Polonia. Acest lucru este posibil, sunt în discuţii despre asta…”, a afirmat într-o conferinţă de presă în Anniston, statul Alabama, premierul Morawiecki.

„De asemenea, ne străduim pentru ca producţia de miezuri de muniţie cu uraniu sărăcit pentru Abrams să fie localizată în Polonia”.

Polonia, un aliat apropiat al SUA în cadrul NATO, a comandat 250 de tancuri de luptă Abrams de ultimă generaţie, în plus faţă de 116 modernizate.

„…Am confirmarea că cel târziu până în iunie vor fi livrate 14 tancuri Abrams în Polonia…”, a spus el, adăugând că acestea vor înlocui tancurile din epoca sovietică pe care ţara sa le-a donat Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse.

Update 00:00 Ucraina ia în calcul să-şi amâne până la vară contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor sale ocupate de Rusia, pentru a fi sigură că această operaţiune este sută la sută pregătită, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal, într-un interviu publicat ieri de cotidianul american The Hill.

Acesta a asigurat că Kievul nu resimte din partea aliaților săi occidentali presiuni pentru a lansa această contraofensivă. „Toți prietenii și partenerii noștri înțeleg în mod clar că, pentru a trece la contraofensivă, trebuie să fii sută la sută, și chiar mai mult de-atât, pregătit pentru a face asta”, a declarat Denis Şmihal.

Declarația sa survine după ce rapoarte din seria de documente clasificate ale Pentagonului scurse în ultimele zile online, sugerează că responsabilii militari americani, contrar declaraţiilor publice ale unor politicieni de la Washington, estimează că o contraofensivă a armatei ucrainene ar aduce, în situația din prezent a acesteia, doar la câştiguri teritoriale modeste.

Conform respectivelor documente, analizate de ziarul american Washington Post, armata ucraineană se află în criză de muniţii, deja raţionalizându-şi obuzele, echipamentele militare occidentale sosesc lent, militarii ucraineni sunt încă insuficient instruiţi în folosirea lor, efectivele militare sunt de asemenea insuficiente şi obosite, în timp ce armata ucraineană caută noi recruţi apelând inclusiv la distribuirea de ordine de încorporare bărbaţilor pe stradă, cu toate că pentru aşteptata contraofensivă au fost deja constituite unităţi ce nu sunt angrenate în luptele aflate în desfăşurare.

Război în Ucraina, 12 aprilie |

Război în Ucraina, 11 aprilie I

Război în Ucraina, 10 aprilie |

Război în Ucraina, 9 aprilie |

Război în Ucraina, 8 aprilie |

Sursa: https://www.antena3.ro/externe/razboi-ucraina-rusia-13-aprilie-2023-671381.html

Ultimă oră

Același autor