Fenomenele meteorologice extreme au perturbat educaţia a peste 242 de milioane de copii din 85 de ţări în 2024, arată un nou raport UNICEF.
Unul din şapte elevi la nivel global a fost afectat de întreruperi ale şcolii cauzate de valuri de căldură, inundaţii sau furtuni.
Valurile de căldură au avut cel mai mare impact, afectând 171 de milioane de copii. Doar în aprilie, când temperaturile au crescut semnificativ în ţări precum India, Bangladesh şi Filipine, 118 milioane de elevi au avut de suferit. În Filipine, mii de şcoli fără aer condiţionat au fost nevoite să îşi închidă porţile din cauza riscului de hipertermie, potrivit AFP.
Asia de Sud a fost cea mai afectată regiune, cu 128 de milioane de elevi care nu au putut merge la şcoală. India conduce topul cu 54 de milioane de copii afectaţi, urmată de Bangladesh cu 35 de milioane.
Situaţia riscă să se agraveze în viitor. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă în ritmul actual, până în 2050 numărul copiilor expuşi la valuri de căldură va fi de opt ori mai mare faţă de anul 2000. De asemenea, expunerea la inundaţii extreme se va tripla, iar cea la incendii de vegetaţie va creşte de 1,7 ori.
„Copiii sunt mai vulnerabili la vremea extremă. Se încălzesc mai repede şi se răcesc mai greu decât adulţii”, avertizează Catherine Russell, director executiv UNICEF, subliniind că educaţia este unul dintre serviciile cel mai des perturbate de fenomenele climatice.
UNICEF atrage atenţia că aceste întreruperi pot duce la abandonul şcolar, în special în rândul fetelor, într-un context în care două treimi dintre copiii lumii nu pot citi la vârsta de 10 ani.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE
ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
astăzi, 08:29
astăzi, 08:19
astăzi, 08:04
astăzi, 07:29
astăzi, 07:23
astăzi, 07:19
astăzi, 07:13