28 C
București
23 iunie, 2024

Preşedinta Georgiei a blocat legea „agenţilor străini” care a provocat proteste uriaşe în ţară

Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a blocat legea „agenţilor străini” care a provocat proteste uriaşe în ţară. Ea a spus că legea serveşte intereselor Rusiei. Totuşi, politicienii din majoritatea parlamentară pot relua procedurilor pentru a vota legea din nou.

Preşedinta Georgiei a respins legea care a declanşat săptămâni de proteste de stradă, potrivit BBC. Marţi, parlamentarii au adoptat legea controversată care cere ONG-urilor şi presei independente care primesc peste 20% din finanţare de la donatori străini să se înregistreze ca organizaţii „care reprezintă interesele unei puteri străine”.

Salome Zourabichvili a spus că legea „în esenţa şi spiritul ei, este fundamental rusească” şi un obstacol în calea Georgiei către aderarea la UE.

Veto-ul preşedintei este doar simbolic, deoarece partidul premierului are destui membri în parlament pentru a-l anula prin organizarea unui nou vot. De asemenea, premierul Irakli Kobakhidze a anunţat că este dispus să negocieze cu reprezentanţii protestatarilor pentru a modifica legea.

Criticii spun că legea este inspirată din legislaţia autoritară pe care Rusia o foloseşte pentru a zdrobi disidenţa. În plus, legea ar putea deveni un obstacol pentru aderarea Georgiei la UE. Georgia a primit statutul de candidat la UE în decembrie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

astăzi, 22:02

astăzi, 21:56

Sursa: https://www.mediafax.ro/externe/presedinta-georgiei-a-blocat-legea-agentilor-straini-care-a-provocat-proteste-uriase-in-tara-22381252

Ultimă oră

Același autor