4.3 C
București
24 decembrie, 2024

Premierul ungar Viktor Orban, primit de Marcel Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Din articol

Premierul ungar Viktor Orban a fost primit vineri la Palatul Victoria unde a avut o discuție cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. Cei doi au discutat despre aderarea completă a României la Schengen, proces în care Ungaria a jucat un rol „decisiv”, după cum a subliniat Marcel Ciolacu. „Azi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria de la 1 ianuarie vom avea 22 de puncte de trecere. Până acum puteau fi folosite parțial, acum vor putea fi folosite în totalitate”, a punctat Viktor Orban.

ACTUALIZARE 18.40: Marcel Ciolacu și Viktor Orban au făcut declarații de presă, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria.

„Este o bucurie să fiu gazda bunului meu prieten Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei. (…) Îi mulțumesc, încă o dată, premierului Orban pentru sprijinul puternic și decisiv în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului Schengen. Este un rezultat excelent care nu ar fi fost posibil fără implicarea directă din timpul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene. Ridicarea controalelor la frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025, a fost un obiectiv de importanță fundamentală pentru România! Pentru români și pentru economia românească! Dacă aderarea la Schengen va aduce României o creștere a PIB de 2% pe an, cu siguranță acest lucru se va vedea și în economia Ungariei, poarta prin care produsele românești ajung pe piețele europene”, a spus Marcel Ciolacu, în declarațiile de presă susținute la Palatul Victoria, împreună cu omologul ungar Viktor Orban..

„Avem în față noi oportunități care ni se deschid”, a continuat premierul României.

„Trebuie doar să lucrăm inteligent. De aceea, am discutat astăzi cu premierul Orban despre cum putem să ne promovăm și mai bine interesele noastre economice în regiune. Așa cum am discutat în trei, și cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, obiectivul nostru principal este de a concretiza această relație în proiecte majore, cu efecte directe asupra cetățenilor noștri”, a mai spus Ciolacu.

El a reamintit că Ungaria este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Românie. „În acest sens, am vorbit cu premierul Orban inclusiv despre modul în care putem să acționăm în comun la nivelul Uniunii Europene, pentru a crește competitivitatea economiilor noastre. Punctual, am discutat astăzi și de proiectele comune de infrastructură și interconectare, care să susțină la rândul lor dezvoltarea economică”, a afirmat șeful Executivului român.

„Am abordat și subiectul viitorului relațiilor transatlantice într-un context global marcat de provocări fără precedent, nu doar din punct de vedere securitar, ci și economic, social și politic”, potrivit premierului român.

„În încheiere, mai vreau să vă spun domnule Orban că în vacarmul politic de la București din aceste zile avem parte și de echilibru, iar acesta este reprezentat de UDMR. Am colaborat și sunt sigur că vom colabora și în continuare extrem de bine cu reprezentanții UDMR, pe care eu personal îi consider parteneri corecți și profesioniști în actul de guvernare”, a mai precizat Ciolacu.

Principalele declarații ale lui Viktor Orban

La rândul său, premierul Ungariei a precizat că timpii de așteptare la graniță vor fi mai mici, iar România și Ungaria vorr avea 22 de puncte de trecere a frontierei, de la 1 ianuarie 2025, nu 12 cum sunt acum.

„Suntem aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an care s-a format între noi. (…) Cele două ţări au o istorie comună şi ştim foarte bine că succesul individual este puţin, trebuie ca şi vecinul să aibă succes. Deci, noi, maghiarii, de mult am avut interesul ca România să fie membră a Spaţiului Schengen, împreună cu noi, ceea ce s-a întâmplat acum.

Astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria. De la 1 ianuarie 2025, vom avea 22 de puncte de trecere. Până acum, puteau fi folosite parțial, acum vor putea fi folosite în totalitate. Când locuitorii dintr-o localitate au vrut să treacă granița într-o localitate vecină, până acum trebuiau să parcurgă 27 de kilometri să treacă granița. Acum această distanță va scădea la 20 de kilometri”, a explicat Orban.

Viktor Orban a vorbit și de beneficiile cooperării bilaterale pe plan energetic.

„Anul trecut, prin dumneavoastră, am putut să cumpărăm 1,75 miliarde metri cub de gaze care, împreună cu gazele din Conducta de Sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să-mi exprim recunoştinţa, mulţumirile faţă de premier. România este o ţară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic. Şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea energetică cu România”, a precizat Viktor Orban.

El a adăugat că, aşa cum au discutat ca în aceste domenii strategice să se aprofundeze colaborarea între cele două ţări, Ungaria vrea să continue şi să aprofundeze colaborarea cu România.

Știrea inițială: La momentul primirii a fost prezent și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Întâlnirea dintre Viktor Orban și Marcel Ciolacu durează aproximativ o oră, discuțiile începând în jurul orei 17.00. La ora 18.00, cei doi vor face declarații comune de presă, potrivit programului anunţat de biroul de presă al Guvernului României.

Pe 22 noiembrie, prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său ungar, cu care a discutat despre procesul de integrare deplină a României în Spaţiul Schengen.

Vizita la Budapesta a avut loc în contextul în care Ungaria deţine, până la 31 decembrie 2024, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Orban s-a aflat miercuri la Bruxelles, unde a participat la Summitul UE – Balcanii de Vest, iar joi a luat parte la Consiliul European.

Vineri, acesta va merge şi în Bulgaria.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/viktor-orban-vine-azi-la-bucuresti-unde-se-va-intalni-cu-marcel-ciolacu-3054009

Ultimă oră

Același autor