10.6 C
București
15 mai, 2024

Predoiu: Dacă nu luăm urgent măsuri în toate statele membre, fluxurile migratorii vor destabiliza UE în următorii zece ani. România nu are probleme de migraţie ilegală

astăzi, 12:34

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a avut, în ultimele două săptămâni întâlniri cu ministrul bulgar de Interne la Sofia, alături de comisarul european, cu ministrul german la Bucureşti şi cu ministrul ungar la Budapesta. În toate am obţinut sprijinul necondiţionat pentru aderarea României la Schengen cu frontiera terestră, în 2024. El a particiăat, luni la Gent, în Belgia, la o reuniune a miniştrilor de Interne, organizată de Comisia Europeană şi consacrată problemei imigraţiei. Predoiu a precizat că „migraţia este una dintre cele mai acute vulnerabilităţi prezente ale Uniunii Europene” şi „dacă nu luăm urgent măsuri în toate statele membre, fluxurile migratorii vor destabiliza UE în următorii zece ani”, însă România nu are probleme cu migraţia ilegală.

„Dacă Uniunea Europeană nu elaborează şi adoptă rapid în noua Comisie Europeană şi în noul Parlament European o politică coerentă privind migraţia, va scăpa fenomenul de sub control. În paranteză spus, tema migraţiei este una care ar merita mai multă atenţie în campania electorală pentru Parlamentul European. În cadrul reuniunii europene de la Gent, am avut o largă prezentare, însoţită de slide-uri, grafice şi statistici concrete, precum şi de o serie de prezentări video a unor studii de caz rezolvate de Poliţia de Frontieră Română, ca şi alte intervenţii pe parcursul derulării conferinţei. În intervenţia mea am demonstrat o dată în plus rezultatele Ministerului român al Afacerilor Interne în protejarea frontierelor naţionale şi ale Uniunii Europene, precum şi în combaterea migraţiei ilegale”, a afirmat Cătălin Predoiu, potrivit comunicatului de presă al MAI.

El a mai spus că planul Ministerul Afacerilor Interne privind combaterea migraţiei ilegale a dat rezultate.

„România nu are probleme de migraţie ilegală. Frontiera română este securizată în acest moment în faţa migraţiei ilegale. Prin această intervenţie de la Gent, precum şi prin discuţiile bilaterale pe care le-am avut aici cu comisarul european, cu miniştrii de Interne, inclusiv ministrul Karner, am continuat poziţionarea şi profilarea României ca stat important al Uniunii Europene, ca stat membru Schengen cu performanţă în managementul frontierelor, un model pentru alte state membre ale Uniunii Europene. Astăzi, nimeni nu mai poate contesta faptul că România nu are probleme structurale de migraţie ilegală. Nimeni nu mai poate contesta faptul că Ministerul Afacerilor Interne protejează foarte bine frontiera naţională şi pe cea a Uniunii”, a adăugat ministrul de Interne.

Predoiu a mai precizat că „pe aceşti piloni construim acţiunea noastră continuă pentru intrarea în Schengen şi cu frontiera terestră în 2024”.

„Aşa cum am mai spus, avem un plan diplomatic bine stabilit pe care îl vom urmări până ne vom atinge obiectivul”, a conchis Predoiu.

Sursa: https://www.news.ro/social/predoiu-daca-nu-luam-urgent-masuri-in-toate-statele-membre-fluxurile-migratorii-vor-destabiliza-ue-in-urmatorii-zece-ani-romania-nu-are-probleme-de-migratie-ilegala-1922403429002024041221575132

Ultimă oră

Același autor