11.5 C
București
17 mai, 2024

POVESTEA puștiului care, la doar 7 ani, reprezintă România la Campionatul Mondial de Șah. Peste 100 de trofee obținute la sportul minții

Publicat: 02/05/2024, 09:00

Cine a spus că performanța are vârstă? Mai ales când ești față în față cu tabla de șah, iar sportul minții te provoacă la cote maxime? Să fie „pionul” sau „calul”? „Nebunul” sau „Regina?”

Aaron Drăgoi are doar 7 ani și este deja multiplu campion național și vicecampion la sportul minții. A adunat peste 100 de trofee, după multe partide încheiate cu „șah mat”. Talentul lui Aaron Drăgoi strălucește pe tabla de șah, cu fiecare piesă mutată, pregătindu-se acum să reprezinte România la prestigiosul Campionat Mondial de Șah. În spatele performanței se ascund, ca de obicei, multe ore de pregătire și sacrificii financiare făcute de familie.

Micul șahist dovedește din plin că pasiunea, disciplina și dedicarea pot transforma visurile în realitate, indiferent de vârstă.

Recent, Aaron Drăgoi a fost înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, recunoscând talentul său excepțional în domeniul șahului.

Înscrierea în campanie reprezintă pentru tânăr o oportunitate de dezvoltare personală și profesională, care îi va deschide noi orizonturi în călătoria sa către excelență.

Micul maestru al tablei de șah

Cea mai mare reușită a tânărului este cucerirea titlului de Campion Național la Șah Clasic, în cadrul Concursului Național Școlar de Șah „Elisabeta Polihroniade” din luna ianuarie a acestui an, unde a terminat turneul fără nicio înfrângere, deși a jucat într-o competiție cu copii mai mari. Acest rezultat l-a calificat să reprezinte România la Campionatul Mondial de Șah de anul acesta.

Cu fiecare mutare calculată și fiecare partidă câștigată, Aaron demonstrează că vârsta nu este un obstacol în calea succesului și că visurile pot deveni realitate prin determinare și perseverență.

Aaron a descoperit sportul minții la vârsta de cinci ani, iar acum practică șahul de performanță în cadrul Clubului Sportiv Universitar de Șah București (n.r. – Școala de Șah), de un an. Micul campion este pasionat de mai multe sporturi, dar șahul rămâne preferatul lui.

Pe lângă șah, Aaron mai practică fotbal, karate, ski, fiind implicat în multe activități. Vorbim despre cursuri de educație rutieră, aritmetică mentală, programare și robotică, dar și activități practice pentru dezvoltarea abilităților de lider, de gândire analitică și de luare a deciziilor.

Șahul dezvoltă gândirea critică, abilitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a dezvolta strategii și, evident, abilitățile matematice. Să ai toate aceste abilități deja la o vârstă atât de fragedă, este un semn clar al inteligenței peste medie și nu este ceva foarte des întâlnit.

Am putea spune că poate fi o abilitate repetată de atât de multe ori până a fost deprinsă, ca orice abilitate de altfel, dar, la această vârstă, să ai răbdarea de exercițiu prelungit, de concentrare și rămânere în sarcină este, din nou, o altă performanță”, susține expertul în educația de excelență Gabriela Maalouf.

Părinții lui Aaron își susțin și își încurajează fiul în drumul spre performanță și spre a-și împlini visul, acela ca, peste ani, să-și deschidă propriul său club de șah. Mama puștiului care excelează la sportul minții recunoaște însă că performanța costă.

Aaron își dorește să ajungă campion mondial și vrea să fie și antrenor de șah, de fapt să-și deschidă propriul lui club. Se pregătește atât la grupă – de două ori pe săptămână, câte două ore -, cât și individual, de două-trei ori pe săptămână, câte o oră și jumătate.

Este serios în antrenamente, dornic să învețe lucruri noi, cu memorie foarte bună, dezinvolt în joaca liberă și un exemplu pentru frațiorii mai mici. Performanța costă, însă noi suntem hotărâți să ne susținem copiii să ajungă acolo unde își doresc, chiar dacă suntem nevoiți să facem anumite sacrificii”, a spus, pentru Gândul, mama lui Aaron, micul maestru al șahului, care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Șah.

Medalii la nivel național

Locul I pe Capitală la Șah Clasic Individual, București, martie 2024 – la categoria U8

Campion Național Șah Clasic Individual, Căciulata, ianuarie 2024 – la categoria U9

Campion Național Șah Clasic pe Echipe Mixte (dublu medaliat cu echipa și la masa de joc), Covasna, iunie 2023 – la categoria U8

Campion Național Șah Rapid Individual, Căciulata, iunie 2023 – la categoria U7

Vicecampion Național Șah Blitz, Eforie, aprilie 2024 – la categoria U8

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea Românie i” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe site-ul

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din educație, sport, cultură și inovație.

CITEȘTE ȘI:

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații,

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Știri politice –

02 May, 09:28

02 May, 09:17

Știri externe –

02 May, 09:10

Ultima oră

Știri –

02 May, 08:30

Social –

02 May, 08:00

Actualitate –

02 May, 07:43

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/povestea-pustiului-care-la-doar-7-ani-reprezinta-romania-la-campionatul-mondial-de-sah-peste-100-de-trofee-obtinute-la-sportul-mintii-20197134

Ultimă oră

Același autor