Terenuri, clădiri, apartamente, agenții, totul de vânzare. Bonus, sediul central, scos la închiriere
Pentru reducerea costurilor de funcționare, Compania Națională
urmează să-și scoată la vânzare o parte din spațiile pe care le deține, dar care nu mai corespund cerințelor operaționale actuale sau nu sunt folosite. Intenția de a vinde aceste spații este una mai vechi și ea a fost făcută publică de conducerea companiei. Poșta Română deține un patrimoniu imobiliar semnificativ, alcătuit din construcţii şi terenurile aferente, imobile situate în numeroase localități din țară.
Menținerea acestora în proprietatea companiei generează costuri de întreținere și administrare, fără a aduce beneficii economice sau sociale semnificative.
Stabilirea prețului de vânzare va fi realizată pe baza unui raport de evaluare întocmit conform standardelor Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, se precizează într-un proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Digitalizării. Lista imobilelor va fi întocmită în termen de 45 de zile de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial, iar procedura de vânzare va fi stabilită în funcție de valoarea bunurilor imobile stabilită conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice. Proiectul mai precizează: „Procedura aferentă vânzării prin negociere directă va fi aplicată exclusiv acelor bunuri imobile a căror valoare se încadrează în limitele stabilite de lege în acest sens”. Compania Națională Poșta Română este organizată în opt sucursale regionale care coordonează 41 de oficii județene de poștă și Oficiul Poștal Municipal București plus Fabrica de Timbre. În total, deține o rețea de peste 5.000 de subunități poștale la nivel național. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).
UAT-urile, sprijinite pentru achiziționarea spațiilor
De această vânzare a multor clădiri și spații ar urma să profite administrațiile publice locale. Modalitatea propusă este utilizarea acestor bunuri pentru dezvoltarea infrastructurii locale, ceea ce necesită o schimbare legislativă care să permită vânzarea imobilelor către UAT-uri. Multe dintre acestea ar putea fi interesate să achiziționeze aceste imobile pentru a le integra în proiecte de infrastructură publică (educațională, socială, administrativă, culturală). Ulterior, este interzisă vânzarea de către UAT-uri a bunurilor cumpărate de la Poștă.
În 2024, Poșta Română a atras venituri suplimentare de aproape 16 milioane de lei prin închirierea unor spații. Prin intermediul portalului imobiliar propriu, compania promovează la închiriere sute de spații comerciale, birouri, apartamente și terenuri.
Impactul macroeconomic
Din perspectivă economică, adoptarea actului normativ propus de ministerul tutelar va genera:
– Reducerea costurilor de administrare a imobilelor care nu mai sunt utilizate;
– Creșterea veniturilor prin valorificarea patrimoniului în condiții de piață;
– Creșterea accesului la infrastructuri publice moderne (sediu administrativ, unități de învățământ, centre culturale, spații sociale etc.);
– Facilitarea implementării unor proiecte de interes local fără necesitatea unor exproprieri costisitoare.
2024, anul celei mai mari creșteri din istoria recentă
Anul trecut veniturile Poștei Române au înregistrat o creștere de peste 9% a cifrei de afaceri față de anul anterior, atingând 1,78 de miliarde de lei, cea mai mare creștere din istoria recentă a companiei. Aceasta echivalează cu o creștere de 150 de milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro). În același timp, creșterea cheltuielilor companiei a înregistrat o încetinire, ea fiind de numai 6,6%. Segmentul de curierat a marcat un punct de cotitură, înregistrând o creștere de 7,3% a veniturilor, după mai mulți ani de declin. De asemenea, Poșta a alocat peste 60 de milioane de lei pentru achiziția de echipamente moderne de sortare, incluzând prima bandă de sortare instalată în ultimii 50 de ani. Alte trei echipamente sunt deja operaționale în hub-urile din Oradea, Timișoara și Galați. Pe de altă parte, din 2024, compania de stat a intrat pe piaţa de curierat, unde a reuşit să obţină 3% din cota de piaţă.
Sediul central, scos la închiriat
Sediul central al companiei, situat în București, pe bulevardul Dacia, este și el scos la închiriat, suma cerută fiind de 60.000 de euro/lună. O parte din sediul central a mai fost scoasă la închiriat și anul trecut, dar nu s-a materializat afacerea. Atunci nu a fost avansat niciun preț de închiriere, reprezentanții companiei transmițând că prețul va fi stabilit în funcție de numărul de oferte și de propunerile primite.
Oficiile poștale vor fi închise treptat
Potrivit unor declarații de la sfârșitul anului trecut ale directorului general al companiei, Valentin Ștefan, multe oficii poștale sunt neprofitabile și toate companiile de poștă din Europa au adoptat o politică de reducere a prezenței lor teritoriale prin oficii poștale. Poșta Română se înscrie în acest trend și urmărește o prezență în teritoriu în sistem propriu sau în regim de franciză, urmând ca treptat aceste oficii să fie închise. Totodată, directorul general a declarat că reducerea prezenței prin subunități poștale se va face treptat, prin ieșirea naturală a salariaților din sistem, și nu într-un mod abrupt, așa cum s-a întâmplat în Ungaria în 2023 și 2024, când au fost închise sute de oficii.