17.6 C
București
16 mai, 2024

Pericol de tornade în România. Elena Mateescu, anunț despre noile radare meteo care vor avertiza mai rapid

Fenomenele meteo extreme s-au înmulțit în România. Însă, acum, românii vor fi avertizaţi mai rapid în cazul unor furtuni sau tornade.

Administraţia Naţională de Meterologie are un nou sistem de radare ultra-performant care poate detecta furtunile chiar şi de la o distanţă de 230 de kilometri. Cu ajutorul acestuia populația poate fi informată mult mai rapid cu privire la fenomenele

extreme, precum tornadele.

„Ne aflam la finalizarea unuia din cele mai importante obiective din cele șapte obiective ale proiectului Inframeteo și anume finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea rețelei de radare meteorologice. Avem 7 radare noi.

Recomandare din top articole

Azi facem recepția finală a ultimului radar la București după celelalte șase în teritoriu care acoperă la nivel de teritoriu nevoile de monitorizare și nevoile meteo extreme”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că aceste radare vor ajuta autoritățile să știe din timp cu ce fenomen meteo extrem urmează să se confrunte țara noastră.

„Vom avea servicii mai performante. Vom știi din timp dacă avem fenomene meteo extreme, dacă e cazul să ne pregătim pentru o eventuală viitură”, a precizat acesta.

Sursa: https://www.antena3.ro/emisiuni/decisiv/pericol-tornade-romania-radare-meteo-elena-mateescu-708340.html

Ultimă oră

Același autor