13.5 C
București
5 mai, 2024

Percheziții DIICOT în București, la persoane acuzate de trafic de persoane și viol. În decurs de 12 ani au obținut aproximativ 1,4 milioane euro

25.04.2024 09:43

DIICOT efectuează joi dimineața mai multe percheziții pe raza municipiului București.

Procurorii DIICOT efectuează, joi dimineața, 13 percheziții domiciliare pe raza municipiului București, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol. Grupul infracțional organizat format din cinci suspecți s-ar fi ocupat cu traficul de persoane începând cu anul 2012 și până în luna aprilie 2024.

„La data de 25.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Investigații Criminale al Poliției Sector 5, au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că începând cu anul 2012 și până în luna aprilie 2024, în municipiul București s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat format din cinci suspecți, în scopul comiterii infracțiunii de trafic de persoane.

Cum acționau

Astfel, unul dintre aceștia, lider al grupului infracțional, exercitându-și autoritatea în calitate de maestru spiritual și instructor de yoga a recrutat opt victime profitând de starea acestora de vădită vulnerabilitate (lipsite de sprijinul familial, cu o experiență redusă de viață, fără mijloace materiale de subzistență) și sub pretextul unei evoluții spirituale, cu sprijinul celorlalți suspecți, le-a exploatat sexual, prin obligarea la producerea și difuzarea de materiale pornografice pe diferite platforme de specialitate în folosul material al grupului infracțional.

Victimele au fost adăpostite de suspecți în apartamentele pe care le dețin în municipiul București fiindu-le asigurată și logistica necesară realizării activității de videochat (imobile amenajate și dotate cu aparatura tehnică necesară).

De asemenea, membrii grupului infracțional au deschis conturi bancare în numele unor societăți comerciale sau persoane fizice autorizate pentru colectarea sumelor de bani obținute de persoanele vătămate exercitând totodată un control strict al prestațiilor acestora de tip videochat prin crearea unui ”grup de lucru” unde acestea erau obligate să anunțe momentul începerii/încheierii activității.

Suspecții ar fi obținut din activitățile infracționale săvârșite aproximativ 1,4 milioane euro

Din investigațiile efectuate a mai rezultat că în vara anului 2019, liderul grupării de criminalitate organizată profitând de imposibilitatea uneia dintre victime de a-și exprima voința, a întreținut cu aceasta un raport sexual, determinând-o ulterior să nu sesizeze organele judiciare.

Materialul probator administrat în cauză a relevat că suspecții au obținut din activitățile infracționale săvârșite aproximativ 1,4 milioane euro. Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. La acțiune participă şi luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Capitalei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

25 apr 2024, 08:20

Sursa: https://www.dcnews.ro/perchezitii-diicot-in-bucuresti-la-persoane-acuzate-de-trafic-de-persoane-si-viol-in-decurs-de-12-ani-au-obtinut-aproximativ-1-4-milioane-euro_957077.html

Ultimă oră

Același autor