14.3 C
București
30 aprilie, 2024

Oradea face senzaţie în lume. Fitch reconfirmă oraşul în grupa cu cea mai ridicată credibilitate

Agenţia Internaţională Fitch Ratings a reconfirmat calificativele de rating pentru Oradea pentru împrumuturi pe termen lung în valută, pentru împrumuturi pe termen lung în moneda naţională şi pentru împrumuturi pe termen scurt în valută.

Comparativ cu aprilie 2023, Fitch Ratings a revizuit perspectiva (outlook) în „Stabil” (de la „Negativ”), ca urmare a unui profil de risc „mediu spre scăzut” acordat oraşului şi a unei sustenabilităţi în ceea ce priveşte datoria publică.

„Reconfirmarea Municipiului Oradea în grupa ratingurilor cu Grad investiţional – cea mai ridicată credibilitate relevă încă o dată riscul scăzut pentru investiţii în oraşul nostru şi capacitatea administraţiei publice locale de rambursare a împrumuturilor. Performanţa administraţiei locale în gestionarea resurselor financiare, a obligaţiilor contractuale, în general, şi a contractelor de credite bancare, în special, este apreciată de către Fitch Ratings în ciuda dificultăţilor generate de inflaţie şi a unui plan complex de investiţii”, declară Florin Birta, primarul din Oradea.

Rating-ul acordat unei autorităţi publice locale reprezintă opinia unei agenţii specializate asupra capacităţii acelei autorităţi de a face faţă la timp tuturor obligaţiilor financiare.

Agenţiile de rating identifică şi cuantifică sistematic riscurile sistemului economic al unei entităţi care investeşte, finanţează şi se împrumută. În acelaşi timp rating-ul oferă informaţii pertinente şi cu valoare de înţelegere internaţionala despre o anumită entitate.

Deţinerea unui rating municipal aduce notorietate pe plan internaţional, facilitează accesarea de finanţări de la instituţii financiare internaţionale (BERD, BEI), precum şi economie de costuri pentru împrumuturile contractate/garantate.

În cadrul unei analize Fitch Rating sunt analizate aspecte precum: context politic; autonomie locală, dependenţa de bugetul de stat; structura organizatorică; evoluţia personalului; relaţia cu societăţile comerciale la care municipiul este acţionar/asociat majoritar, dependenţa acestora faţă de bugetul local; gradul de îndatorare al municipiului şi capacitatea acestuia de a contracta noi împrumuturi; performanţa financiară; politica investiţională a municipiului respectiv politica fiscală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE

ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

astăzi, 14:36

astăzi, 14:35

astăzi, 14:11

astăzi, 13:48

astăzi, 12:48

astăzi, 12:05

astăzi, 11:57

astăzi, 13:41

astăzi, 13:37

astăzi, 12:40

astăzi, 12:33

Sursa: https://www.mediafax.ro/social/oradea-face-senzatie-in-lume-fitch-reconfirma-orasul-in-grupa-cu-cea-mai-ridicata-credibilitate-22343637

Ultimă oră

Același autor