Sursa foto: Hepta
Șase parlamentari aleși, în 1 decembrie 2024, pe listele AUR sunt foști parlamentari PSD și PNL. Patru la Camera Deputaților și doi la Senat.
SOS România, partid al Dianei Iovanovici Șoșoacă, a introdus pe listele proprii în noul Parlament șapte traseiști, dintre care unul de la PSD și, ulterior, AUR, altul de la PNL și, ulterior, ALDE și PSD, altul de la PRM, din legislatura 2004 – 2008, și încă unul de la PSD. Ceilalți sunt
ari care, în mandatul trecut, au fost aleși pe listele AUR.
Tot din partidul lui George Simion provine și actuala președintă a Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, aleasă deputat POT de Hunedoara la ultimele alegeri parlamentare. Nici USR nu se lasă mai prejos, deoarece pe listele sale, în 1 decembrie, a fost aleasă senator Violeta Alexandru, cea care, în 2016, era ministru în Guvernul Cioloș, în 2020 era ministru în Guvernul Orban, în 2020 se alegea deputat pe listele PNL, în 2021 devenea membră a Forța Dreptei, iar în 2024 a devenit useristă.
Partid aflat la a doua legislatură în Parlamentul României, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este liderul opoziției, după alegerile legislative din 1 decembrie 2024. Crescut de la 10, la aproape 20 de procente, față de precedentele alegeri parlamentare din anul 2020, partidul condus de George Simion s-a remarcat, atât în campania electorală, cât și imediat după scrutinul de la începutul lunii curente, prin atitudini anti-sistem, anti-partidele vechi și anti-politicienii care s-au aflat la putere în ultimii 35 de ani.
Cu toate acestea, pe listele actuale ale grupurilor parlamentare, AUR a promovat realegerea unor personaje politice care au debutat politic în vechile partide. Un astfel de caz este cel al lui Călin Gheorghe Marieș, care a fost ales, la scrutinul din 1 decembrie 2024, deputat de Alba pe listele AUR. Imediat după validarea mandatului său, Matieș a fost numit membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industria alimentară și servicii specifice precum și în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță Națională din Camera Deputaților. Mai mult, el este vicelider al grupului parlamentar al AUR din Camera Deputaților.
În legislatura 2020 – 2024, Călin Gheorghe Matieș a fost, de asemenea, parlamentar, ales senator la data de 6 decembrie, în circumscripția electorală Alba, pe listele Partidului Social Democrat. Matieș a demisionat din PSD în luna noiembrie a anului 2023, după care a activat ca senator AUR până la finalul mandatului trecut.
Mandatul de deputat PNL al lui Becali, oprit în 2014 de o condamnare definitivă
Tot în data de 1 decembrie 2024 a fost ales deputat de Bihor, tot pe listele AUR, celebrul George Mihail Neamțu. Partidul l-a impus, imediat după validarea mandatului, ca membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților. Mihail Neamțu este cunoscut opiniei publice ca un apropiat al regimului lui Traian Băsescu, un episod emblematic fiind acela din seara de 29 iulie 2012, când era un susținător al lui Traian Băsescu. Apare în celebra poză de pe geamul sediului de campanie al președintelui suspendat al României de la acel moment, umăr la umăr cu Monica Macovei.
George Becali, latifundiarul din Pipera, a fost, la rândul său, ales, la scrutinul din 1 decembrie 2024, deputat de București, pe listele Alianței pentru Unirea Românilor. După validarea mandatului, Becali a devenit membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, precum și în Comisia pentru constituționalitate.
Omul de afaceri nu se află la primul mandat de parlamentar în Parlamentul României. În legislatura 2012 – 2016, Becali a fost ales deputat în Circumscripția București, Colegiul Uninominal nr. 25, din partea Partidului Național Liberal. Mandatul său de deputat a încetat, atunci, la data de 20 mai 2014, de drept, conform Hotărârii Camerei Deputaților nr. 19/2014, ca urmare a condamnării sale definitive, la Înalta Curte de Casație și Justiție, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
De la PSD, la AUR, după care la partidul lui Șoșoacă
AUR nu este singura forță de opoziție „suveranistă” care, din poziția sa de partid anti-sistem, populează Camera Deputaților cu oameni racolați de la alte partide.
Spre exemplu, Dumitru Coarnă, cunoscutul ex-lider al sindicatelor din Poliție, a fost ales, la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024, în funcția de deputat de București pe listele partidului SOS România, condus de Diana Iovanovici Șoșoacă. Imediat după validare, Coarnă a fost numit în funcția de membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.
Dumitru Coarnă se află la al doilea mandat consecutiv de parlamentar. La anterioarele alegeri, care au avut loc în luna decembrie a anului 2020, acesta a fost ales deputat de Călărași, pe listele Partidului Social Democrat. Dumitru Coarnă a activat ca deputat PSD până în luna aprilie a anului 2022, când a fost dat afară din partid, după ce a participat, împreună cu Diana Iovanovici Șoșoacă, la o recepție dată de Ambasada Federației Ruse la București.
Coarnă a activat, ulterior, ca deputat neafiliat, până în luna iunie a anului 2023, după care s-a înscris în AUR. A stat în partidul condus de George Simion până în luna februarie a anului 2024, după care a devenit parlamentar neafiliat. În prezent, este membru al SOS România.
SOS România, racolări serioase de peste tot, însă în principal de la George Simion
De altfel, SOS România are cei mai mulți deputați noi, dar vechi. Printre aleșii acestui partid, în data de 1 decembrie 2024, îl regăsim și pe Ciprian Ciubuc, care a fost confirmat ca deputat de Neamț, votat pe listele partidului Dianei Iovanovici Șoșoacă. Ciubuc este vicelider al grupului parlamentar al SOS România din Camera Deputaților și, imediat după validarea mandatului său, a fost numit în funcția de membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură industrie alimentară și servicii specifice.
Interesant este că, în legislatura 2020 – 2024, Ciprian Ciubuc a avut, de asemenea, calitatea de deputat, ales pe listele AUR. El a rămas în partidul fondat și condus de George Simion până în luna aprilie a anului 2022, după care a activat ca parlamentar neafiliat, până la finalizarea legislaturii.
La aceleași alegeri parlamentare din data de 1 decembrie 2024 a fost realeasă Raisa Enachi, în funcția de deputat de Vaslui, pe listele SOS România. Raisa Enachi este vicelider a grupului parlamentar al partidului condus de Diana Iovanovici Șoșoacă din Camera Deputaților și a fost numită, după validarea mandatului, membru în Comisia pentru egalitate de șanse între femei și bărbați.
Așa cum arătam, Raisa Enachi a mai fost parlamentar, ales, în 2020, deputat de Vaslui pe listele AUR. Ea a plecat din partidul lui George Simion în luna februarie a anului 2024 și până la finalul legislaturii anterioare a activat ca deputat neafiliat. În mandatul trecut, ea a ocupat funcția de membru în Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.
Fost liberal, ALDE-ist și ex-PSD-ist, reales SOS la Camera Deputaților
Numele lui Ștefan Alexandru Băișanu este extrem de cunoscut pe scena politică. Iar personajul revine în forță, după ce, la data de 1 decembrie 2024, a fost ales în funcția de deputat de Suceava pe listele SOS România. După validarea mandatului, a fost „uns” ca membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și în Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților.
Ștefan Alexandru Băișanu se află la al treilea mandat neconsecutiv de parlamentar Astfel, în legislatura 2012 – 2016, el a fost ales deputat de Suceava, pe listele Partidului Național Liberal. Atunci, a ocupat funcția de membru al Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților până în luna februarie a anului 2016, după care s-a înscris în proaspătul înființat, la vremea respectivă, partid ALDE, formațiune fondată de Călin Popescu Tăriceanu.
În legislatura 2016 – 2020, Ștefan Alexandru Băișanu a fost reales deputat de Suceava, pe listele ALDE. A demisionat din partidul lui Tăriceanu în februarie 2020, devenind parlamentar neafiliat. Apoi, din iunie 2020, s-a înscris în Partidul Social Democrat, unde a rămas până la sfârșitul acelei legislaturi. Patru ani mai târziu, îl regăsim pe listele partidului Dianei Iovanovici Șoșoacă.
Alt ales a trecut de la AUR la Forța Dreptei, ca să aterizeze la Șoșoacă
Un alt parlamentar reales la ultimul scrutin legislativ este Vasile Nagy. Acesta a devenit, începând cu data de 1 decembrie 2024, deputat de Arad, pe listele SOS România. După validarea mandatului, Nagy a fost numit ca membru în Comisia pentru politică externă și în Comisia pentru știință și tehnologie. Parlamentarul se află la al doilea mandat în Legislativ, după ce, în legislatura 2020 – 2024, a devenit deputat pe listele partidului lui George Simion, ales în circumscripția electorală Arad. Și-a dat demisia din AUR în luna aprilie a anului 2023 și a activat ca parlamentar neafiliat până în luna septembrie a anului curent, când s-a înscris în Partidul Forța Dreptei, formațiune fondată de fostul lider al PNL Ludovic Orban. Înainte de alegeri, s-a înscris în SOS România, partid pe listele căruia a fost reales.
Diana Șoșoacă a reactivat și o fostă parlamentară care a activat în politică acum două decenii. Este vorba despre Verginia Vedinaș, aleasă, la data de 1 decembrie 2024, în funcția de deputat de Vrancea, pe listele SOS România. Imediat după validarea mandatului, ea a fost numită în funcția de membru al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și al Comisiei pentru constituționalitate.
Verginia Vedinaș a mai fost parlamentar, în legislatura 2004 – 2008, când a fost aleasă senator de Bihor pe listele Partidului România Mare (PRM).
Lidera POT, de la Simion, la propriul partid
Nici nou-înființata formațiune care a intrat pentru prima dată în Parlamentul României, Partidul Oamenilor Tineri (POT), nu face notă discordantă. Însăși lidera acestui partid, despre care se afirmă că s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu, Anamaria Gavrilă, se află în situația unui traseist politic.
Gavrilă a fost aleasă, în data de 1 decembrie 2024, în funcția de deputat de Hunedoara, pe listele POT. După care a fost numită ca membru în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților.
Președinta POT se află la al doilea mandat în Parlamentul României, după ce, în legislatura 2020 – 2024, a fost aleasă deputat de Hunedoara pe listele AUR. A făcut parte din partidul lui George Simion până în luna septembrie a anului 2021. Timp de trei ani, a activat ca parlamentar neafiliat.
Opoziția „suveranistă” a aplicat aceeași schemă și la Senat. USR a preluat rețeta
La Senat, aceeași situație. Aici îl regăsim pe Vasilică Potecă, ales, la data de 1 decembrie 2024, senator de Hunedoara, pe listele AUR. A fost numit în funcția de președinte al Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic. De asemenea, a fost „uns” membru în Comisia pentru administrație publică și în Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială.
Vasilică Potecă a deținut, în legislatura 2020 – 2024, calitatea de senator de Hunedoara, ales, în urmă cu patru ani, pe listele Partidului Național Liberal. Potecă a demisionat din PNL în luna septembrie a anului 2023, când s-a înscris în AUR.
Un alt demnitar aflat într-o situație similară este Dorin Silviu Petrea, ales senator de Brăila pe listele SOS România la scrutinul din 1 decembrie 2024. După validare, a fost numit membru în Comisia pentru buget-finanțe, activitate bancară și piață de capital, precum și în Comisia pentru afaceri europene. Dorin Silviu Petrea este un politician vechi. El a mai fost ales, în legislatura 2012 – 2016, în funcția de deputat de Brăila, pe listele UNPR – partid fondat de Gabriel Oprea. Apoi, s-a înscris în PSD, după care s-a făcut „șoșocar”.
Ninel Peia a fost, la rândul său, ales, la data de 1 decembrie 2024, senator de Prahova pe listele SOS România. După validare, a fost numit chestor în Biroul Permanent al Senatului și membru în Comisia pentru transporturi și infrastructură, precum și în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse naturale. Ninel Peia a mai fost parlamentar, deputat ales pe listele PSD în legislatura 2012 – 2016.
Un exemplu de traseism există și în unicul partid autodeclarat pro-european din Opoziție. Iar cazul elocvent este cel al Violetei Alexandru, aleasă, la data de 1 decembrie 2024, în funcția de senator de București, pe listele Uniunii Salvați România (USR). După validare, a fost numită ca membru în Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenoriat și în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială.
Violeta Alexandru deținea, în 2016, funcția de ministru pentru Dialog Social în Guvernul Cioloș. În 2020, a devenit ministru al Muncii, în Guvernul Orban. Tot în 2020, s-a înscris în PNL și a fost aleasă deputat de București, pe listele Partidului Național Liberal. A demisionat din PNL în luna noiembrie a anului 2021, când a devenit membru al Partidului Forța Dreptei și deputat neafiliat. La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, Violeta Alexandru a candidat din partea Forța Dreptei. Apoi, în septembrie 2024, a demisionat din partidul lui Ludovic Orban și s-a înscris în USR.