12.4 C
București
18 mai, 2024

Nicuşor Dan: Dacă ar fi să pariez, aş paria că nu se retrage Piedone, dar nu pot exclude varianta asta / Exclud retragerea lui Firea; a intrat în cursă să tragă lista /Cred că şi simpatizanţii PNL mă vor vota, ”ca să nu iasă Piedone sau Gabriela Firea”

astăzi, 12:10

Nicuşor Dan a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă nu se simte ciudat deoarece este pentru prima oară când intră favorit într-o competiţie electorală.

„Să ştiţi că aveţi dreptate, da, aveţi dreptate. În urmă cu patru ani totuşi partidele care mă susţineau aveau împreună voturi mai multe decât PSD-ul şi atunci, chiar dacă la început aveam un decalaj de notorietate, părea că suportul pe care îl am deja mă face favorit şi chiar înainte ca sondajul să mă dea favorit casele de pariuri mă dădeau favorit, dar nu chiar de la început”, a afirmat Nicuşor Dan.

El a mai fost întrebat dacă se simte favorit în momentul de faţă.

„Nu, mai sunt câteva săptămâni. E o chestiune de mobilizare, sondaje, ştiţi cum sunt, informaţia de moment, ele sunt foarte aproximative, în niciun caz. Şi mai ales bazinul PSD pe care îl împart în momentul ăsta Cristian Popescu Piedone şi Gabriela Firea, e un bazin foarte consistent, oricând pot să plece voturi de la unul către celălalt şi atunci suntem departe de a…(…) Evident, e ceva ce mă avantajează, numai că, aşa cum am spus, e posibil ca, şi mai ales dacă diferenţa dintre cei doi, teoria votului util merge şi pe dreapta şi pe stânga. Dacă unul dintre ei pare că are mai multe şanse, e posibil ca mulţi oameni din bazinul PSD stânga să meargă către el”, a explicat primarul Capitalei.

Referitor la retragerea lui Piedone din cursă, Nicuşor Dan a declarat: ”Aş zice mai degrabă că nu se va retrage. Dacă ar fi să pariez, aş paria că nu se retrage, dar nu pot să exclud varianta asta”.

El exclude însă o retragere a Gabriela Firea.

„Pe asta o exclud pentru că ăsta e motivul pentru care dânsa a intrat, ca să tragă lista… Adică, ca să o luăm de la început, a fost un imperativ naţional pentru PSD-PNL să vină şi cu suprapunerea şi cu lista de candidaţi comuni. Au ales un candidat comun care părea ok. S-a văzut că el nu performează şi, mai mult, trage în jos şi lista de consilieri generali şi mai ales lista la europarlamentare fiind alegerile suprapuse şi atunci s-a luat decizia asta logică din perspectiva celor două partide să vină cu candidaţi comuni care să maximizeze scorul partidelor”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Edilul a mai fost întrebat cum a trăit ca politician şedinţa de 14 ore a coaliţiei de guvernare în care s-a decis ca Gabriela Firea şi Sebastian Burduja să intre în cursa pentru Primăria Capitalei.

„Nu mai ţin minte. Peste zi am fost în primărie, după care m-am dus acasă, m-am jucat un pic cu copiii şi m-am culcat. Nu am avut mari… Am văzut-o, bineînţeles a doua zi dimineaţa am intrat pe internet ca să văd ce s-a întâmplat”, a precizat Nicuşor Dan.

El spune că, dacă iniţial decizia coaliţiei de a renunţa la candidatul comun la Primăria Capitale a părut o decizie surprinzătoare, s-a dovedit totuşi o decizie corectă, în condiţiile în care candidatul ales nu a fost ”convingător”.

”Dacă privim atunci într-adevăr părea surprinzătoare din perspectiva faptului că fiecare din lideri spuneau că vor menţine un candidat comun, dar acum dacă privim la rece e decizia corectă pentru ei pentru că au pierdut o lună ca să găsească un candidat comun şi s-a dovedit că n-a fost convingător. Nu mai puteau să repete experienţa încă o dată. Şi nu există oameni cu notorietate care ar vrea să intre în politică. Şi dacă voiau să aibă un candidat comun dintre cele două partide, aveau aceeaşi problemă de la început, că PSD-ştii nu votau un PNL-ist, PNL-iştii nu votau un PSD-ist”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei crede că şi simpatizanţii PNL îl vor vota, ”ca să nu iasă Piedone sau Gabriela Firea”

„Evident că în 2020 eu am fost votat de un public USR-ist şi de un public PNL-ist împreună, în general de un public de dreapta. Domnul Burduja se adresează acestui public, este un membru PNL. Eu am speranţa că chiar dacă simpatizanţi PNL cred că domnul Burduja e mai bun decât mine, pe chestiunea votului util, că deja avem un exerciţiu cu toţii pe alegeri într-un singur tur, mă vor vota pe mine ca să nu iasă Piedone sau Gabriela Firea”, a afirmat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan se declară dispus să formeze o majoritatea în Consiliul General care să includă şi PNL.

„Desigur, eu îmi doresc foarte mult, pentru că majoritatea asta, aşa cum a fost cu USR, PNL, PMP, a funcţionat foarte bine. Probabil că dumneavoastră v-aţi plictisit în mandat, n-aţi găsit mari scandaluri”, a explicat Nicuşor Dan.

La remarca poitrivit căreia această majoritate a funcţionat până în martie când a fost votat bugetul, iar apoi PNL a făcut majoritate cu PSD, el a replicat: „Da, ceea ce a fost, din nou, logic într-o perspectivă electorală, fiecare din partidele astea avea candidaţii, candidaţii vreau să-şi îmbunătăţească expunerea, bugetul era cea mai bună oportunitate”, a adăugat Nicuşor Dan.

El a precizat că nu şi-ar dori să devină primar general, dar fără să aibă o majoritate stabilă.

„Eu nu vreau să ajung în situaţia asta şi cred că nimeni nu vrea, cred că nici ei nu vor. Adică, tot timpul în politică trebuie să te uiţi la ce vor oamenii. Oamenii nu vor un război permanent, vor ca problemele lor să fie rezolvate şi atunci o să vedem care o să fie configuraţia după alegeri, trebuie să avem o majoritate cât de cât stabilă şi majoritatea presupune nişte împărţiri de atribuţii, e ceva firesc”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a fost întrebat dacă a negociat cu USR funcţie de viceprimar.

„Nu, în momentul ăsta, numai că e evident şi pentru ei, adică pentru USR, Forţa Dreptei, PMP, că ei sunt împreună acum, şi pentru Reper, dacă vor intra în Consiliul General, e evident că vor face parte din majoritate”, a subliniat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan, întrebat cum este să stea la masă Cătălin Drulă, Cristian Ghinea şi Dacian Cioloş care au fost rivalii săi în USR: N-am niciun fel de apăsare

„E mai plăcut să stai cu familia decât să faci politică tot timpul, da? Dar dacă facem politică, înseamnă că suntem oameni maturi şi ne uităm la ce vor oamenii care ne votează. Că, de fapt, asta e politica. Nişte oameni te pun să îi reprezinţi, să le rezolvi problemele. Deci, pentru mine, e foarte simplu. N-am niciun fel de apăsare”, a răspuns Nicuşor Dan, care a precizat că nu ia în calcul să se înscrie în niciun partid după alegeri.

Nicuşor Dan a precizat că, cel puţin în viitorul imediat, vrea să rămână independent şi pe parcursul celui de-al doilea mandat.

„Bine, în politică lucrurile se mai schimbă, dar cel puţin pe viitorul imediat, nu, vreau să rămân independent”, a explicat Nicuşor Dan.

El a precizat că nu l-a încurcat poziţia de independent în actualul mandat de primar,

„Nu, dimpotrivă, bineînţeles că au fost şi discuţii tensionate între oameni din majoritate, în special înainte de şedinţele lunare ale Consiliului General, în care trebuia să armonizăm diferite poziţii, dar a fost… ”, a afirmat el.

Nicuşor Dan a admis că, dacă ar fi fost membru PNL probabil ar fi primit mai mulţi bani de la Guvern.

„ Asta da. A fost şi un context foarte, foarte ciudat în acest mandat de trei ani şi jumătate, că atât a fost până în momentul ăsta. Mai întâi a fost lupta internă din PNL între Orban şi Câţu, după aceea a fost un mandat în care a fost o perioadă în care prim-ministru era Nicolae Ciucă, dar ministrul de finanţe era de la PSD. După aceea a venit perspectiva alegerilor. Deci nu a fost un timp în care să construim împreună şi în care să avem o discuţie aşezată cu Guvernul României. Tot timpul au fost hei-rup-uri din astea. Acum, după ce trecem de toate alegerile astea, cred că o să avem înţelepciunea să stăm la masă”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Sursa: https://www.news.ro/politic-intern/nicusor-dan-ar-pariez-as-paria-retrage-piedone-pot-exclude-varianta-asta-exclud-retragerea-firea-intrat-cursa-traga-lista-cred-simpatizantii-pnl-ma-vor-vota-iasa-piedone-gabriela-firea-1922401004002024051221579257

Ultimă oră

Același autor