18.5 C
București
27 mai, 2024

Nicolae Ciucă, discuții cu Thierry Breton despre Schengen: E important nu doar pentru țara noastră

Sursa foto: gov.ro

Premierul Nicole Ciucă a discutat, miercuri, cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţă Internă, despre subiectul Schengen, „care este foarte important nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivelul UE”.

„M-am bucurat să am prilejul unui dialog foarte bun, a fost un dialog constructiv în ceea ce privește consolidarea capacității de apărare din țara noastră și din UE, pentru că, așa cum am discutat, este vorba despre a găsi împreună modalitățile prin care fiecare stat membru să își aducă propria cotribuție la efortul care se face pentru întărirea capacității de apărare a UE”, a spus

Premierul menționează că alte subiecte discutate se referă la competitivitate și nivelul de ambiție al UE în privința tranziției verzi.

„Am avut pe agenda de discuții și toate detaliile legate de Centrul de competențe Cyber al UE, care foarte curând va fi deschis la București, pe data de 9 mai. Au fost abordate subiecte legate de modul în care continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova și nu în ultimul rând, am discutat cu domnul comisar subiectul Schengen, care este foarte important nu doar pentru țara noastră, ci și pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivelul Uniunii Europene. O dată ce vom dobândi acest statut, există o serie întreagă de aspecte care facilitează toate demersurile care se iau la nivelul UE în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de sprijin a tuturor țărilor de pe Flancul Estic precum și a Ucrainei și Republicii Moldova”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Totodată, Ciucă spune că în discuțiile cu comisarul european a reiterat sprijinul României pentru consolidarea capacității de apărare europene.

„Am discutat despre faptul că România și-a îndeplinit obiectivele de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de apărare, anul acesta discutăm de o asumare de ridicare a acestui procent la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un spectru mai mare pentru abordările care au fost și sunt pe agenda de lucru atât a UE cât și a NATO”, a afirmat premierul, precizând că este un angajament al UE în întărirea capacităților de apărare și relansarea industriei de apărare în contextul războiului din Ucraina, dar și o perspectivă privind capacitatea de a întări reziliența pentru a face față nu doar procovărilor actuale ci și provocărilor viitoare”, conchide premierul Ciucă.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/politica/nicolae-ciuca-thierry-breton-schengen-928949.html

Ultimă oră

Același autor