Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a afirmat, în urma sesizărilor publice postate pe reţelele sociale referitoare la spectacolul „Proorocul Ilie” de la Teatrul Naţional Bucureşti, că „domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine”.
Ea a afirmat că secretarul de stat din Ministerul Culturii, Mădălin Voicu, a trecut pe o poziţie de subsecretar de stat, iar locul său a fost luat de Demeter Andras.
„Am avut o discuţie ieri cu domnul director de la Teatrul Naţional. I-am solicitat să iasă public, ceea ce s-a şi întâmplat printr-un comunicat de presă, să explice, dânsul, alături de echipa sa de colegi, de conducere, au prezentat explicaţiile într-un comunicat de presă. Eu cred că domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine, mai ales în aceste vremuri de încercare pentru români. Sunt vremuri în care cetăţenii au opinii diferite, de aceea cred că, în următoarea perioadă, colegii care au atribuţii în domeniu trebuie să fie mai implicaţi. În cursul după-amiezii de ieri, au apărut în Monitorul Oficial modificări în cadrul structurii guvernamentale. La Ministerul Culturii a fost schimbat un secretar de stat, avem un nou coleg secretar de stat de astăzi, care va prelua aceste atribuţii de la domnul Voicu, respectiv domnul Demeter Andras, iar domnul Mădălin Voicu va trece pe o poziţie de subsecretar de stat. Am avut de dimineaţă discuţii cu domnul Demeter Andras, n-am putut să îi dau atribuţiile încă în scris, pentru că ieri seară s-a publicat această decizie, luni va prelua atribuţiile şi se va implica în soluţionarea nefericitului incident de la Teatrul Naţional”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Jiu, Natalia Intotero.
Reprezentanţii Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti au reacţionat, joi, în urma sesizărilor publice postate pe reţelele de socializare referitoare la spectacolul „Proorocul Ilie”, în regia lui Botond Nagy, precizând că montarea este o reflecţie asupra credinţei, asupra fragilităţii convingerilor umane şi asupra pericolelor extremismului de orice fel, fiind un demers artistic care încurajează toleranţa, dialogul şi o înţelegere mai profundă a complexităţii spiritului uman.
nu îşi propune să aducă vreo ofensă credinţei creştine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecţie asupra credinţei, asupra fragilităţii convingerilor umane şi asupra pericolelor extremismului de orice fel. Este un demers artistic care încurajează toleranţa, dialogul şi o înţelegere mai profundă a complexităţii spiritului uman. În plus, menţionăm că unele imagini apărute pe platformele sociale au fost scoase din contextul real al spectacolului, prezentând fragmente izolate într-un mod care distorsionează mesajul artistic al montării”, menţionează TNB, într-un comunicat.
Piesa scrisă de Tadeusz Slobodzianek a mai fost montată în România de reputatul regizor Laszlo Bocsardi, la Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe, cu premiere în 2001 şi o reluare în 2010. De asemenea, tot în 2010, la Teatrul Municipal din Baia Mare avea loc o altă montare a acestui text. Aceste producţii au contribuit la explorarea şi înţelegerea profundă a textului în contextul teatral românesc, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Patriarhia Română a transmis un punct de vedere referitor la această piesă de teatru, arătând că a luat act „cu mâhnire” de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării spectacolului. Reprezentanţii Patriarhiei au precizat că respectarea simbolurilor creştine constituie un act spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale.
Editor :